{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Fašizam u BiH je u strašnom porastu"

F
FENA
25.1.2010. u 13:49
0
39
"Fašizam u BiH je u strašnom porastu"
0
U Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je predstavljen 50. broj časopisa "Glas antifašista", list Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH.
Radi se o glasilu koje je postavljen na prag fronta i danas predstavlja aktuelnu potrebu suprotstavljanju fašizmu, jednom od najvećih zala savremenog doba.

"Ovaj mali jubilej zaslužuje šire predstavljanje javnosti, tim prije što teška stvarnost ove zemlje i države upozorava na neophodnost odlučnog obračuna s prijetećim silama mraka", istaknuto je danas na predstavljanju glasila.

Jure Galić, predsjednik SABNOR-a BiH, kazao je da antifašizam treba da ima sve značajniju ulogu.

"Smatramo, a to se i potvrđuje svakodnevno, da je fašizam u strašnom porastu. Počevši od zadnjeg rata pa do današnje nacionalističke politike koja sve više i više uzima maha. Ono što nam vlastodršci danas prodaju nije ništa drugo do fašistička tvorevina", kazao je Galić.

Istaknuo je da zavađati ljude po vjerskoj, kulturnoj i drugoj osnovi ne liči na BiH.

"BiH je država gdje ljudi žive zajedno naviknuti jedni na druge. Uloga antifašista mora nastaviti borbu dok ne pobijedimo, a mi moramo pobijediti", naglasio je Galić.

O časopisu, ali i o antifašizmu govorio je i Gojko Berić, novinar i kolumnist, koji je kazao da je među prvima nazvao agresiju na BiH fašizmom.

"Nisam mogao čekati da se političari odluče kako zvati nitkove koji su rušili, ubijali i silovali osim fašisti. Čekati mi nije dala ni moralna ni profesionalna opredijeljenost", napisao je to u jednom od svojih radova, a pročitao danas na prezentaciji "Glasa antifašista".

Promotor "pedesetice" bila je i Zora Mićić-Tufo koja je evocirala uspomene od samog pokretanja časopisa do danas.

Istakla je da im nije bilo lako, ali da je svaka pohvala bila novi podstrek za njih da još bolje rade i pišu.

"Časopisom želimo sačuvati ljude od zaborava, one koji su se borili u vrijeme antifašističke borbe, ali i upozoravati na devastiranje i uništavanje te odbacivanje spomenika NOR-a", kazala je Mićić-Tufo.

Kazala je da se časopisom želi podsjetiti da je BiH mnogo starija od svakodnevnih političkih ili bilo kojih drugih previranja.

Gradimir Gojer, direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, zahvalio je zaslužnima za ovaj jubilej i podsjetio da je to dobro osmišljen časopis koji ima budućnost, jer politički nacionalizam sve više uzima, ne samo duhovne nego i materijalne žrtve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: