Podnesena prijava
432

Fasaderski radovi na Sarajevo Toweru obustavljeni do daljnjeg, podizvođač oštećen za milion KM

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Radnici sarajevske firme Euro Profil još uvijek ne znaju sudbinu svoje firme niti egzistencije nakon što uhapšeni direktor Smart Investa, koji je vlasnik 50 posto Sarajevo Towera, nije izvršio transakciju novca za radove, zbog čega im neće biti isplaćene plate.
Radnici su se pravnim putem obraćali investitoru Smart Investu, ali i Federalnoj upravi policije. Nakon uvida u dokumentaciju, utvrđeno je da je od vlasnika Euro Profila iznuđeno 60 hiljada KM, a traženo ukupno 200 hiljada KM kako bi im isplatili za radove koje su izvršili na ovom projektu. Za ovaj slučaj je pokrenut sudski postupak.

Također, odgovorne osobe Smart Investa pokušale su aktivirati garanciju koju je Euro Profil morao dati unaprijed u slučaju da ne izvrše obaveze iz ugovora. Tu je i nerelguralno vođenje građevinske knjige kako bi se stanje drugačije prikazalo, pritisci na vlasnika ove firme te isplaćivanje umanjenog avansa.

Zbog svega su protestovali ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu kada je trebalo biti održano ročište odgovornim osobama Smart Investa Sedinu Halilagiću i Elvedinu Mahmutoviću.

Krivična prijava FUP-u i pismo Kuvajćanima

Euro Profil je podnio krivičnu prijavu FUP-u 25. decembra prošle godine protiv Smart Investa zbog sumnje da su počinili krivično djelo prevare u privrednom poslovanju tako što su prikazivanjem lažnog stanja stvari Sberbanci, koja je 14. marta 2019. godine u ime Euro Profila društvu Smart Invest i Ans Drive izdala bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla, a sve to kako bi na osnovu tako prikazanog stanja stvari i međusobnih odnosa, u konačnici, naplatila 50 posto iznosa (oko 116 hiljada KM) za koji banka garantuje.

Putem advokatskog društva "Nedžad E. Beća" uputili su Smart Investu i njegovim osnivačima Eanu Almualyju i Meshalu Ianu Almuailiju opomenu pred tužbu. U dokumentu se navodi kako je Euro Profil zaključio ugovor s Ans Driveom 7. februara 2019. godine o izvođenju radova na termo fasadi, najmu, montaži i demontaži fasadne skele na izgradnji stambeno-poslovnog objekta Sarajevo Tower. Na navedeni ugovor Smart Invest je kao suinvestitor dao saglasnost.

"Nedugo nakon zaključenja ugovora predstavnici vašeg društva (Smart Invest, op.a.) započeli su nekorektno i neracionalno ponašanje koje je rezultiralo nepravovremenim i neefikasnim izvršavanjem obaveza za čije izvršavanje je vaše društvo jedino ovlašteno, a od kojih radnji zavise ostali učesnici u projektu. Sve te aktivnosti i propuštanja su istovremeno praćeni nizom dopisa koji su imali za cilj da prikažu, odnosno da dokumentuju drugačije stanje od onoga koje je bilo stvarno, tako da je u tim dopisima navođeno da podizvođači bez valjanog razloga kasne u izvođenju svojih radova, da radove ne izvode kvalitetno i slično.

Prema našem saznanju, takav odnos prema poslu i podizvođačima je bio motivisan razlozima koji nemaju nikakve veze sa zvaničnim ciljevima vašeg društva i predmetnog projekta, što će u konačnici pokazati i naknadno hapšenje vašeg direktora i visokopozicioniranog radnika", navodi se u opomeni.

Potraživanja od milion KM

Ističu da je, nakon što je od njihovog vlastodavca na koncu i otvoreno zatražen novac, što je učinio direktor Smart Investa, obratili su se njihovom društvu i glavnom izvođaču dopisom 29. maja 2019. godine i obavijestili ih o uočenim nedostacima te skrenuli na propuste u radu osoba za koje su odgovorni.

Očekivali su da će vlasnici ispitati tačnost navoda, ali to nije učinjeno, a odgovorne osobe Smart Investa su, kako tvrde u opomeni, nastavile nezakonito postupanje. Uslijedilo je hapšenje direktora i radnika Elvedina Mahmutovića i Sedina Halilagića.

Od vlasnika su željeli očitovanje kako bi znali da li su i oni umiješani u nezakonite radnje, odnosno da li su ih odobravali. Vlasnike su obavijestili kako će od Smart Investa potraživati milion KM sudskim putem.

U dokumentu navode i to kako su Mahmutović i Halilagić od vlasnika Euro Profila iznudili 60 hiljada KM, od ukupno traženih 200 hiljada KM, zbog čega se protiv njih vodi sudski postupak.

U dokumentima koje su slali kuvajtaskim vlasnicima naveli su i to kako je vrijednost faktura Euro Profil društvo Smart Invest konstanto umanjivalo za 30 posto na ime avansa, što je suprotno ugovoru koji su potpisali te da ovoj firmi duguju oko 355 hiljada zaključno sa 7. novembrom 2019. godine.

Navode i da je Euro Profil na gradilište "instalirao" opremu i materijal u vrijednosti koja je tri puta veća od vrijednosti isplaćenog avansa. Iako je ugovor potpisan u februaru, radnike su uveli na gradilište u aprilu iako još nije bilo spremno za njihove radove te su radnici Euro Profila ugrožavali svoje živote.

Također, navode i da je učesnik iznude i prinude prema njima i nadzorna služba Zarka d.o.o. na čelu sa Zijadom Imamovićem, koja im kontinuirano osporava stvarno urađene radove pa čak ne dozvoljava da fakturišu ni potpisane i ovjerene radove putem građevinske knjige. Smatraju da se ovo radi isključivo po nalozima Smart Investa, što nadzor maltene i priznaje, te tvrde da su im naknadno osporene kroz privremenu situaciju čak i količine radova koje su prihvaćene kroz građevinsku knjigu od istog nadzora, o čemu su obavijestili građevinsku inspekciju i podnijeli krivične prijave protiv odgovornih osoba Zarka d.o.o. i Smart invest d.o.o. Sarajevo.

Podsjećamo da je firma Zarka d.o.o. vodila nadzor i na gradilištu na kojem su u januaru 2015. godine na Marijin-Dvoru smrtno stradala dva radnika izvođača Famus-gradnja 3 Tešanj.

Fasaderski radovi obustavljeni

Radovi na fasadi Sarajevo Towera su obustavljeni do daljnjeg. Radnici Euro Profila se nadaju da će ova situacija biti riješena, da će nastaviti raditi i da neće ostati bez svojih primanja koja su većini jedini izvor egzistencije njihovih porodica.