Sarajevo
734

Fasada Vijećnice više neće biti osvjetljena osim u posebnim prilikama

D. Be.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je na prijedlog gradonačelnice Benjamine Karić donijelo odluku o obustavi projekcija na fasadi Vijećnice, osim za dane važne za državu BiH i grad.

Gradsko vijeće je jednoglasno sa 25 glasova "za" podržalo njen prijedlog koji će imati izuzetke.

"Vijećnica pored toga što je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, ona je simbol duhovne vitalnosti i otpora. U posljednje vrijeme potpuno je zanemarena njena vrijednost i pretvorena je u zid za oglašavanje sadržaja od komercijalnih do političkih", navela je Karić u prijedlogu.

Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo njen prijedlog koji će imati izuzetke.

U uvodnom izlaganju na sjednici Gradskog vijeća, Karić je kazala:

"Obnašajući funkciju gradonačelnice imala sam priliku susresti se sa zaista veoma različitim zahtjevima kojima su se podnosioci obraćali tražeći da se na fasadi ovog objekta, Nacionalnog spomenika od značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, vrše određene projekcije. Neki od zahtjeva, a cijeneći sadržaj traženih projekcija, bili su opravdani i prilagođeni značaju objekta, a neki, moram priznati i nisu. Kada govorim o ovim drugim, jedino i isključivo sam rukovođena statusom Sarajevske vijećnice, kao svojevrsnog simbolom Grada Sarajeva. Shvatit ćete da su najteže ove vrste procjena, ali ja iza svake svoje donesene odluke stojim i donijela sam je ili je nisam donijela, rukovođena usklađenošću traženog sa svim vrijednostima koje ova znamenita zgrada predstavlja, i to za najveći broj građana našeg grada, i naše države Bosne i Hercegovine", rekla je.

Gradskim vijećnicima je poručila kako je svjesna da su neke odluke teške, ali da ih je uvijek spremna donijeti te da zbog toga današnji prijedlog smatra opravdanim i neophodnim.

Izuzeci su događaji od značaja za BiH te važni datumi za Grad Sarajevo, a to su:

  • Dan opsade Grada Sarajeva;
  • Dan Grada Sarajeva;
  • Dan sjećanja na ubijenu djecu u opkoljenom Sarajevu;
  • Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici;
  • Dan sjećanja na žrtve zločina protiv čovječnosti u Prijedoru i njegovoj okolini.

"U ovom gradu postoje mnogi objekti koji se mogu koristiti za ove svrhe, a Vijećnicu treba ostaviti na miru i uživati u njenoj ljepoti", rekla je Karić,.