Tek mu je 21 godina
235

Faruk Obuća, najmlađi goraždanski hafiz: Najveća odgovornost je opravdati ono što znaš

Piše: E. A.
Goraždanin Faruk Obuća, student psihologije na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, ove je godine položio hifz i tako u 21. godini života postao najmlađi hafiz u svom rodnom gradu.

U Goraždu su dosad bila tri hafiza - imam džamije Kajserije koji je bio velika podrška Faruku u učenju Kur'ana Harun ef. Efendić, imam Sinanbegove džamije Omer ef. Kurtić i imam džamije u Barama Ahmedin ef. Bećirspahić.

Odavno je Faruk imao želju da postane čuvar Kur'ana, još od osnovne škole i mekteba u Goraždu, a sa nastavkom obrazovanja u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu ona je postajala sve veća. Činilo mu se da je teško naučiti Božiju knjigu napamet, a one koji su to uspjeli oduvijek je smatrao posebnim. U medresi se prijavio na sekciju hifza kod profesora Mensura ef. Malkića i počeo učiti Kur'an napamet.

"Do kraja četvrtog razreda smo stigli da završimo oko 100 stranica, znamo da Kur'an ima 604 stranice. Međutim nakon što sam završio medresu nisam upisao Fakultet islamskih nauka već Internacionalni univerzitet u Sarajevu, smjer psihologija i nakon prve godine studija imao sam mnogo drugih obaveza i u toku te godine nisam učio hifz, tek od ramazana prošle godine javila se velika želja da ponovo krenem učiti hifz i uz Allahovu pomoć počeo sam učiti u tajnosti. Allah dž.š. mi je pomogao na tom putu i za nekih desetak mjeseci sam naučio zadnju stranicu. Onda sam otišao kod našeg cijenjenog hafiza, imama Kajserije džamije, Haruna Efendića i on mi je dao neke bitne savjete i pripremio me za komisiju", priča Faruk.

Dodaje kako je sve činio u tajnosti jer nije želio da stvara dodatne obaveze svojoj porodici koja je danas itekako ponosna na njega.

Učio u tajnosti

"Nisam želio da otkrivam roditeljima jer nisam želio da mi zbog toga posvećuju neku posebnu pažnju i olakšavaju stvari koje sam inače radio. Jedina otežavajuća okolnost je bila što sam uporedo studirao i trudio sam se biti marljiv, ne izbjegavati predavanja i imati dobre ocjene na fakultetu. Kad bih se vratio kući odmah bih se prihvatio Kur'ana i čak ako ima neka pauza na fakultetu, pola sata ili sat vremena ja bih to koristio za učenje. Mnogo mi je pomogao i internet jer sam slušao razna predavanja i hafize tako da sam i na taj način usavršio svoje učenje Kur'ana. Mislim da omladina mnogo može da nauči ako koristi internet na najbolji način", smatra Faruk.

Tako je u julu pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, Faruk Obuća uspješno položio jedan od najdražih ispita u životu. Kaže da je vjerovao u sebe, da nije bilo teško i da ga najveća odgovornost tek očekuje.

"Najveća je odgovornost opravdati ono što znaš", kaže najmlađi goraždanski hafiz koji je Kur'an učio sam i bez muhafiza.

Uporedo sa učenjem Faruk je uspješno polagao i ispite na Internacionalnom sarajevskom univerzitetu.

Uz Allahovu pomoć

"Čovjeku bude teško zamisliti da je moguće, jer sam živio na relaciji Goražde-Sarajevo, studirao, a nisam želio zapostavljati ni porodicu i prijatelje. Ali ko se uzda u Allaha sve postaje moguće i lako".

Dodaje kako je željan znanja koje mu otvara neke nove vidike i mogućnosti posebno u oblasti Kur'ana i islamskih nauka.

"I psihologija je nauka od duši a to je povezano sa islamskim naukama. Nama ljudima je potrebno malo znanja a ja sam uvijek želio da zavirim u te tajne ljudske duše i ljudskog mentaliteta i da se sve to prožme kroz ove islamske nauke i zato sam se odlučio za ovaj studij", priča Faruk.

Za sada ne pravi velike planove, želi završiti fakultet i bez sumnje od Kur'ana se, kako kaže, nikada neće odvajati.

"Volio bih nastaviti svoje obrazovanje. Ja posjedujem veliku ljubav prema psihologiji i smatram da je to veoma korisna nauka ali isto tako volim i kiraet, fikh, tefsir, hadis, ali i mnoge druge korisne stvari. Čovjek uči dok je živ. Iz tog razloga preporučujem i sebi i drugima stalno učenje. Vrijeme treba koristiti na pravi način jer ovi dani, sekunde i minute koje su nam poklonjene, mi ćemo odgovarati za njih", kaže Obuća, dodajući da je spreman rado podijeliti svoje znanje i pomoći nekome ko želi učiti Kur'an".

I ovog Kurban bajrama Faruk se najrađe prisjeća djetinjstva.

"Odmah se prisjetim tih dana, kad dedo i otac kupuju kurban, kolju a mi dijelimo komšijama i rodbini, pa nas oni nagrade slatkišima", prisjeća se najmlađi goraždanski hafiz.