Sudija u Strazburu
75

Faris Vehabović: Presuda Evropskog suda o Mostaru neće ostati neprovedena

I. Č.
Faris Vehabović
Faris Vehabović
Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Faris Vehabović prokomentarisao je za Klix.ba presudu nakon tužbe Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru, poručivši kako misli da presuda neće ostati neprovedena.
"Činjenica da je presuda donesena jednoglasno dovoljno govori sama za sebe da nije moguće da se u jednoj demokratskoj državi 11-12 godina ne održavaju lokalni izbori. Riječ je o pravu svakog građanina da bira i da bude biran. U ovom slučaju se gospođa Irma Baralija tom žalbom obratila Evropskom sudu i ovo je konačan ishod tog njenog obraćanja", kazao je Vehabović.

Naveo je kako je Baralija dobila postupak pred Evropskim sudom u svoju korist, što znači da je ostavljen rok od šest mjeseci Parlamentarnoj skupštini BiH da donese odluke koje se tiču izmjena Izbornog zakona vezanih za izbore u Mostaru, te da, ukoliko se to ne desi, može reagovati Ustavni sud i donijeti privremena pravila u cilju omogućavanja provođenja izbora u Mostaru.

"Ustavnom sudu BiH data je mogućnost da djeluje ukoliko Parlamentarna skupština BiH, koja jeste prava adresa da rješava ovo pitanje, ne djeluje u pravim rokovima. Ova presuda neće ostati neizvršena, barem kada je riječ o održavanju izbora u Mostaru naredne godine. Nadam se da će se za to vremenski rokovi poklopiti. Mislim da ova odluka neće ostati neprovedena", kategoričan je Vehabović.

Poručio je kako neodržavanje izbora u Mostaru ne doprinosi demokratskim epitetima jedne države te da bi bilo pogrešno insistirati na status quo, jer ne šalje nikakvu dobru sliku o Bosni i Hercegovini.

Upitan šta znači konstatacija Evropskog suda za ljudska prava da je Ustavni sud BiH imao ovlasti da sam uspostavi privremeno rješenje, Vehabović se pozvao na raniju odluku Ustavnog suda kada je ukinut prefiks srpski u određenim općinama RS, pred same lokalne izbore koji su trebali biti provedeni u BiH.

"Zbog presude kojom je utvrđeno da gradovi s prefiksom srpski nisu u skladu s Ustavom, da su praktično bili gradovi bez imena, pošto su protekli rokovi za usklađivanje, Ustavni sud je odredio privremene nazive općinama u cilju održavanja lokalnih izbora u tim općinama u RS", rekao je Vehabović za Klix.ba.

Napominje kako je to praksa koju je Ustavni sud do sada imao.

"Imajući u vidu da se tu radi o izuzetnoj situaciji, da se takve odluke umjesto zakonodavca ne donose u svakoj sličnoj situaciji, već suprotno da se djeluje isključivo u onim situacijama u kojim postoji drastično kršenje rokova i termina za održavanje izbora", zaključio je Faris Vehabović.