BiH
12

Famus gradnja 3 i ranije je ugrožavala svoje radnike i građane Sarajeva

Piše: A. Džano
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Rukovodioci firme Famus gradnja 3 nalaze se iza rešetaka jer su na njihovom gradilištu na Marijin-Dvoru poginula dva radnika, a jedan je teško povrijeđen. Kako su nakon nesreće istakli građevinski stručnjaci, na ovom gradilištu nisu poduzete adekvatne sigurnosne mjere, naročito kada se ima u vidu da se gradilište nalazi u samom centru grada i to uz glavnu saobraćajnicu. Međutim, objekat na Marijin-Dvoru nije bio jedini na kojem rukovodioci ove firme nisu poduzeli sve potrebne mjere zaštite.

Portal Klix.ba je u posjedu dokumentacije i fotografija propusta firme Famus gradnja 3 prilikom izgradnje stambenog objekta u ulici Dola 7, u sarajevskom naselju Mejtaš.

Naime, iz prikazanog je jasno vidljivo ugrožavanje radnika Famus gradnje 3, koji prilikom početka izvedbe radova nisu nosili kacige, ali i stanovnika Mejtaša koji su svakodnevno prolazili putem u blizini mjesta gdje je trajala izgradnja.

Propuste prilikom izgradnje je utvrdila i inspektorica Alma Varatanović-Guso koja je 5. septembra 2014. godine Zapisnikom obustavila gradnju.

U Zapisniku stoji:

"Inspektorica na osnovu svojih ovlasti propisanih članom 157. Tačka 4 naređuje obustavu daljnje gradnje, jer je utvrdila da postoje nedostaci i nepravilnosti u urbanističkoj saglasnosti i odobrenju za građenje“.

Sedam dana poslije na teren izlazi inspektorica Munevera Migić te pravi Zapisnik. Migić navodi da je voditelj gradnje tada izjavio da je izvođač uradio tehnički opis izvođenja i osiguranja građevinske jame za suterenski dio objekta sa nacrtima i Elaborat o uređenju gradilišta i zaštite na radu sa šemom gradilišta“

Migić također navodi da ova dokumentacija nije "ovjerena od nadležne općinske službe".

"Izvođaču se ovim zapisnikom nalaže da podnese zahtjev Službi za prostorno uređenje za ovjeru elaborata osiguranja građevinske jame i šeme gradilišta. Kako se radi o iskopu dubine 5 metara, suterenskom etažom uz susjednu parcelu, mora se nastaviti sa radovima zaštite građevinske jame, a elaborat i šemu gradilišta naknadno dostaviti ovjerenu od općine“, navodi Migić u zapisniku.

Investitoru u ovom projektu, društvu H&L Group, naknadno je dozvoljena gradnja i objekat je izgrađen u periodu od tri mjeseca.