|

FOTO
/
Fakultet političkih nauka Sarajevo obilježio 50 godina postojanja

Fakultet političkih nauka Sarajevo obilježio 50 godina postojanja
0
S
Piše: J. H.
14.12.2011. u 16:00
33
komentara
0

dijeljenja
1/6 Foto: Sarajevo-x.com
2/6 Foto: Sarajevo-x.com
3/6 Foto: Sarajevo-x.com
4/6 Foto: Sarajevo-x.com
5/6 Foto: Sarajevo-x.com
6/6 Foto: Sarajevo-x.com
Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Sarajevo obilježena je 50. godišnjica postojanja Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Ovo je ujedno bila i prilika da se bivši studenti, a danas ugledni članovi akademske i društvene zajednice ponovo susretnu.
Prva generacija utemeljitelja, koju su većinom činili profesori susjednih republika, je već davne 1961. godine osnovala Visoku školu političkih nauka, čime je formalno utemeljen i Odsjek politologije.

Akademske 1964/65. godine utemljen je studij sociologije čime je Visoka škola političkih nauka prerasla u Fakultet političkih nauka. Nakon toga osnovani su studij žurnalistike, sigurnosnih i mirovnih studija te socijalnog rada.

"Fakultet političkih nauka je u protekle dvije decenije kontinuirano vršio inoviranje nastavnih planova, a prateći dezideologizaciju društva nakon sloma socijalizma, razvoj društvenih nauka u svijetu te naše društvene potrebe", kazao je dekan Fakulteta političkih nauka Saćir Filandra.

Pojedinci FPN dovodili u nezavidan položaj

U 50 godina postojanja, FPN je upisalo oko 44.000 studenata, diplomiralo 11.000, a više od 300 kandidata je steklo zvanje magistra dok ih je 200 doktoriralo.

"Kontinuitet djelovanja Fakulteta kao obrazovne, istraživačke i pedagoške institucije nikada nije bio narušen, pa ni tokom minulog rata. Istina, Fakultet je uvijek imao izvjestan broj pojedinaca koji su mišljenjem i djelovanjem s pozicija ideološkog i nacionalnog ekstremizma 'uzburkavali javnost' te na taj način instituciju dovodili u nezavidan politički položaj", kazao je Filandra.

Fakultet političkih nauka, kao i cijela akademska zajednica u Bosni i Hercegovini, nalazi se pred velikim izazovom. Ostvarena je izuzetna saradnja sa fakultetima iz Češke, Slovačke, Poljske, Austrije.

"Naša uzvratna posjeta tim univerzitetima je oslabljena zato što studenti nemaju pristup evropskim fondovima koji su specijalizirani za razmjenu iz prostog razloga što BiH nema status kandidata EU", kazao je Filandra.

Usklađenost sa tržištem rada

"Ljudi koji rade u obrazovanju svjesni su poteškoća sa kojima se susreću. Društveni uslovi za ulaganje u obrazovanje i naučno-istraživački rad nisu dobri", smatra dekan Fakulteta političkih nauka.

Nažalost, ne postoji usklađenost tržišta rada sa brojem diplomanata fakulteta i većina ih je danas na biroima ili ne rade u svojoj branši. Svjestan je toga i profesor Asim Mujkić.

"Kada sav naučni svijet govori o usklađenosti fakulteta sa najnovijim programima i naučnim dostignućima, kod nas se govori o usklađenosti sa tržištem rada. Tim problemom se trebaju baviti nadležne državne insititucije", kazao je profesor Asim Mujkić.

Dr. sci. Lejla Turčilo kaže kako je Fakultet političkih nauka sam po sebi mali univerzitet jer ima pet različitih odsjeka koji obrazuju naširiji spektar zanimanja.

"Ono što smo mi počeli raditi još prije šest godina jesu bolonjske reforme koje se provode u skladu sa mogućnostima i zakonom. Trudimo se da izvučemo ono najbolje što je moguće za studente i na dodiplomskom i na master studiju, a i za one koji će studirati doktoriski studij u skorije vrijeme", kazala je Turčilo.

Ova akademska institucija i u budućim godinama svog rada će težiti ka očuvanju tradicije i usklađivanju svog djelovanja sa izazovima novog doba, poruka je sa današnjeg obilježvanja 50. godišnjice Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...