BiH
0

Fakultet međunarodnih finansija i bankarstva potreban BiH

Sarajevo-x.com
Na posljednjem zasjedanju Vlade Kantona Sarajevo, utvrđeno je postojanje javnog interesa za osnivanje Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva, koje Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini osniva u Sarajevu.

Denis Prcić, predsjednik Upravnog odbora Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, izjavio je: ''Ponosan sam što je na ovaj način krunisan rad stručnog tima AUBiH, čime je jedan od naših strateških ciljeva postignut. Činjenica je, da jedan kompleksan projekat na čijoj realizaciji, moji bliski saradnici i ja radimo od februara prošle godine, ulazi u završnu fazu. Smatram ovo izvanrednim uspjehom Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini. Iskren da budem, za stručni tim AUBiH najiscrpljujuće je bilo čekati realizaciju protokolarno – administrativnih procedura.

Donošenjem Odluke Vlade Kantona Sarajevo, predstoji nam posjeta Komisije za procjenu zakonski propisanih uslova za dobijanje konačnog akta, na osnovu kojeg će naredne akademske godine sa radom u Sarajevu početi Fakultet međunarodnih finansija i bankarstva.''

Inicijativa za osnivanje Fakulteta međunarodnih finansija i bankarstva u Sarajevu, rezultat je osjetnog rasta tražnje za ekonomistima koji posjeduju kvalitetno znanje, i u skladu je sa najnovijim evropskim i svjetskim trendovima profiliranja nove kadrovske paradigme za poslovanje u ekonomskom okruženju.

Dodiplomski studij "Fakultet međunarodnih finansija i bankarstva" temelji se na najvišim spoznajama o potrebi društva za ekonomistima savremenih znanja i usmjerenja. Tražnja će rasti zbog sve brže tržišne transformacije bosanskohercegovačke privrede, približavanjem i pristupom Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

AUBiH, u cilju sprečavanja odlaska mladih ljudi iz BiH, Fakultetom međunarodnih finansija i bankarstva, nudi mogućnosti potpune naobrazbe, radi ovladavanja znanjima i vještinama naprednog poslovnog svijeta.

Fakultet međunarodnih finansija i bankarstva je jedinstvena škola te vrste u Bosni i Hercegovini i šire, koja će stvoriti profesionalce specijalizirane u različitim poljima bankarstva, finansija i osiguranja. To omogućava i garantuje saradnja sa Državnim univerzitetom u Njujorku - State University of New York (SUNY).

Raznolikost i savremenost predmeta koji se nude, uključuje programe koji vode do naučnog i stručnog stepena diplomca iz oblasti bankarstva, finansija, osiguranja i rizik menadžmenta. Ta raznovrsnost osigurava da program studentima bude prihvatljiv, uzbudljiv i savremen.

Fakultet se bavi obrazovanjem u nizu aktuelnih oblasti: bankarstva, međunarodnog bankarstva, offshore bankarstva, osiguranja i upravljanja rizikom, korporativnih finansija i računovodstva, upravljanja investicijama, međunarodne trgovine i finansija, finansijske analize, finansijskih instrumenata i tržišta, finansija i upravljanja tehnologijom, finansijskog inženjeringa, finansijskog planiranja, kvantitativnih finansija, aktuarskih nauka i finansijske ekonomije.

Fakultet međunarodnih finansija i bankarstva, prepoznao je ključne izazove i profesionalne trendove u oblasti bankarstva i finansija. Bit će prenosilac najnovijih znanja iz zemalja razvijenih tržišnih ekonomija.

AUBiH je prepoznao najuspješnije tržišne ekonomije, ključne teorije razvoja finansijske i bankarske misli. Fakultet angažuje najstručnije nastavnike i katedre, gdje se razvijaju najuspješnije teorije uspostavljanja efikasnog bankarskog sistema i finansija. Tranzicijske ekonomije imaju potrebu za upoznavanjem i implementiranjem najnovijih teorijskih i praktičnih riješenja, koja će doprinositi razvoju lokalnog bankarstva i finansija bez teoretskih i praktičnih lutanja.

S aspekta planiranja, organiziranja, kreiranja i kontrole procesa rada, nove generacije ekonomista, stasale na primjeni najnovijih svjetskih znanja iz oblasti bankarstva, finansija i informatičkih tehnologija, trebalo bi da budu najprominentniji dio ukupne populacije, u funkciji kvalitetne implementacije tržišne ekonomije u specifični bosanskohercegovački privredni milje.