Neće biti problema
386

Fahrudin Solak: Svi bh. građani koji stižu iz Rima idu automatski u karantin

S.H.P.
Fahrudin Solak
Fahrudin Solak
Predsjednik Federalnog štaba civilne zaštite kazao je da je na današnjem zasjedanju donio odgovarajuće odredbe kada je postupanje prema državljanima BiH koji dolaze iz Rima u pitanju.

Naveo je da sve osobe koje dođu iz Rima idu automatski u karantin.

"Svi nadležni koji trebaju sutra da preuzmu putnike dobili su striktne naredbe i način se organizuju. Mislim da tu neće biti nikakvih problema. Svakako svi oni idu automatski u karantin i danas je naredba glasila da Federalni zavod za javno zdravstvo poduzme određene aktivnosti iz svoje nadležnosti a samim tim Ministarstvo zdravstva", kazao je Solak.

Solak je naveo i da će u narednom periodu razmatrati da li će proširivati određene naredbe, te vjeruje da su sve mjere koje su do sada donijeli u borbi protiv širenja pandemiji koronavirusa imale jako puno efekta.

Salak je prokomentirao i navode o zaraženim pripadnicima EUFOR-a u bazi Butmir.

"Mi nismo dobili zvanične informacije, ali smo upoznati putem medija da su ljudi rano upoznati o tome da su bili u izolaciji, da im je nalaz bio pozitivan i mislim da je sve to u EUFOR-u pod kontrolom", kazao je Solak.

Dodao je i da svi oni roditelji koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, a koja moraju da izlaze roditelji mogu da izvedu dijete u krugu od 100 metara oko zgrade. Isti slučaj je i s roditeljima s malom djecom.