Osvojio 70 glasova
276

Fahrudin Skopljak postao novi predsjednik SDA u TK: Moramo vratiti vjeru u politiku

A. K.
Fahrudin Skopljak (Foto: A. K./Klix.ba)
Fahrudin Skopljak (Foto: A. K./Klix.ba)
Zastupnik u Skupštini TK i Domu naroda FBiH Fahrudin Skopljak večeras je po principu tajnog glasanja izabran za predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu.

Ukupno 95 delegata iz 13 općinskih i gradskih odbora izabrali su predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Tuzlanskom kantonu. Skopljak je osvojio 70 glasova, dok je njegov protukandidat Bego Gutić dobio povjerenje 24 zastupnika.

Nakon izbora novi predsjednik SDA Tuzlanskog kantona kazao je da ga broj osvojenih glasova obavezuje na uvođenje veće odgovornosti u posao koji obavlja.

"Moramo se baviti stvarnim problemima u Tuzlanskom kantonu, a SDA kao vodeća stranka u ovom kantonu i stranka koja predvodi Kantonalnu vladu mora donositi zaključke i stavove o ozbiljnim društvenim problemima", poručio je Skopljak.

S obzirom na to da se nalazimo u izbornoj godini, Skopljak je kazao da će vrh stranke u Tuzlanskom kantonu biti na usluzi općinskim i gradskim odborima, a bit će upriličene i radne posjete u cilju dobijanja što većeg broja načelnika te vijećnika.

"Trudit ćemo se da vratimo vjeru u politiku koja je u dobroj mjeri poljuljana. Nas često kritikuju da u SDA ima svega. Zbog ove države SDA mora biti velika rijeka u kojoj ima svega. Svjesni smo da ovdje ima ljudi kojima tu nije mjesto, ali mi nemamo viška osoba. Moramo okupljati ljude oko sebe. SDA mora biti snaga zbog ove države", kazao je Skopljak.

Istakao je i to da će se ovaj kantonalni odbor staviti na raspolaganje Bošnjacima u Podrinju, a iako to nije u njihovoj nadležnosti, učinit će sve da u Srebrenici vrate načelnika.

"To je važno pitanje za BiH zbog svega onoga što se dešavalo u prošlosti", dodao je Skopljak koji je za predsjednika SDA TK ranije dobio devet kandidatura.

S obzirom na broj kandidatura koje je dobio, odnosno njih tri, Skopljakov protukandidat Bego Gutić večeras nije bio favorit. Ali, kako je istakao, osjeća se kao pobjednik, zbog, kako je potcrtao, nekorektne kampanje koja se vodila u periodu kandidiranja.

"Rezultat je bio očekivan. Ja sam ponudio jedan novi koncept SDA, a kako bi ona postala liberalnija, građanskija, otvorenija i onakva kako je to predsjednik Bakir Izetbegović najavio na kongresu u septembru prošle godine. Današnji pobjednik nije novo lice i čovjek koji to može ponuditi. On je kontinuitet politike SDA koja u TK traje već 25 godina. Želim mu sve najbolje i puno uspjeha, a prvi test za kantonalni odbor i Skopljaka su lokalni izbori", kazao je Gutić.

Stava je da SDA u Tuzlanskom kantonu treba hitnu promjenu.

"Ovdje postoji jedna grupacija članova i općinskih odbora koji su bliže liberalnijem i građanskijem konceptu u odnosu na ono što nudi Skopljak. Znamo da je on već 25 godina aktivan kroz općinsko vijeće, kantonalnu skupštinu i parlament. Nisam siguran da će moći ispuniti ono što je večeras obećao", naveo je Gutić koji nastavlja svoje djelovanje kao predsjednik Općinskog odbora SDA u Banovićima i član Kluba zastupnika u Skupštini TK.

Pred delegatima SDA sada se nalazi izbor potpredsjednika, a najviše kandidatura imaju Salko Bukvarević i Denijal Tulumović.