Proglašen krivim
15

Fahro Kahriman osuđen na osam i po godina zatvora zbog ubistva Harisa Godinjaka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) proglasilo je krivim Fahru Kahrimana Covu za ubistvo Harisa Godinjaka i osudilo ga na osam godina i šest mjeseci zatvora.

Kako je presudom utvrđeno, okrivljeni Kahriman je 15. marta došao u kafić “Twins” u sarajevskom naselju Mojmilo, gdje su sjedili Haris Godinjak i Dženan Zahirović te ih pozvao da izađu, nakon čega je ispalio četiri hica u pravcu Godinjaka, nanijevši mu dvije ustrijelne rane u predjelu glave i desne potkoljenice od kojih je Haris Godinjak preminuo tri dana nakon ranjavanja.

Sudsko vijeće je prihvatilo izjavu optuženog kojom je priznao počinjenje spomenutog krivičnog djela te je prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije uzelo u obzir njegovo kajanje, činjenicu da rano ostao bez oca, kao i okolnost da je ranije imao nesporazume s oštećenim, odnosno da je napadan, a da to nije prijavio nadležnim organima.

Istovremeno, Sud je imao u vidu i otežavajuće okolnosti, odnosno činjenicu da je okrivljeni Kahriman došao pred spomenuti ugostiteljski objekat te da je bez afekta ispalio četiri hica, od kojih je jedan bio smrtonosan, kao i to da je ranije dolazio u sukob sa zakonom.

Vijeće je u obrazloženju konstatiralo da nijedna kazna ne može izbrisati posljedice, te da su iza ubijenog Harisa Godinjaka ostali - malodobno dijete, supruga i roditelji.

U izdržavanje kazne, po njenoj pravomoćnosti, uračunat će se vrijeme koje je okrivljeni Kahriman proveo u pritvoru od 15. marta, te je Sud donio rješenje o produženju pritvora.

Okrivljeni je, prema nepravomoćnoj presudi, oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka.

Istovremeno, otac ubijenog je s imovinsko-pravnim zahtjevom upućen na parnicu.

S obzirom na to da se radi o prvostepenoj presudi, strane u postupku imaju pravo žalbe Vrhovnom sudu FBiH u zakonskom roku.