BiH
214

Fahrija Karkin: Garantujem da će Vikić biti oslobođen optužbi

Piše: A. Z.
Fahrija Karkin (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dragan Vikić, bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH, i Jusuf Pušina, bivši ministar unutrašnjih poslova BiH, izjasnili su se u Sudu BiH da nisu krivi za ratne zločine. Vikićev advokat Fahrija Karkin kazao je da će proces dugo trajati, ali da garantuje oslobađajuću presudu.

"Očekujem da bude onako kako se izjasnio moj klijent, nije kriv. Otkako je formiran ovaj sud ja isključivo radim ratni zločin i mogu reći da prvi put branim generala. Kada se čitala optužnica bilo mi je nezgodno što sam došao u poziciju da branim takvog čovjeka. Tvrdim i garantujem da će biti oslobađajuća presuda. Slijede redovne procedure, dugo će trajati dokazni postupak Tužilaštva BiH jer ima više od 80 svjedoka, hiljade papira i materijalnih dokaza koji se samo tako zovu, oni ne dokazuju ništa. Onda mi dolazimo na red s dokazima koji su jaki i argumentovani i koji će pobiti navode optužnice", kazao je Karkin.

Podsjećamo, optužnica je podignuta i protiv Nermina Uzunovića zvanog Šok i Mladena Čovčića zvanog Rogatica koje se tereti da su u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a u aprilu 1992. godine.

Vikića i Pušinu se tereti da nisu spriječili počinjenje krivičnog djela i preduzeli nužne i razumne mjere da počinioci krivičnog djela budu kažnjeni.