{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fahira Fejzić-Čengić svoje putopise posvetila djeci

F
23.6.2011. u 16:19
0
0
Fahira Fejzić-Čengić svoje putopise posvetila djeci
0
"Putopisi - u susret znakovlju vremena i prostora" naziv je knjige autorice Fahire Fejzić-Čengić koja je predstavljena danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u izdanju "Connectuma".
Knjiga profesorice na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Fahire Fejzić-Čengić donosi putopisne reportaže iz nekoliko zemalja koje je posjetila posljednjih godina, te predstavljaju njene refleksije o viđenom i zapamćenom. Slovenija, Austrija, Njemačka, Holandija, Italija, Francuska, Španija, te zemlje Bliskog istoka, neke su od zemalja u koje je autorica putovala.

O knjizi su govorili Jusuf Žiga s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Sanjin Kodrić s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te autorica.

Jusuf Žiga ocjenjuje da je riječ o, za ovdašnje prilike, potpuno atipičnoj knjizi koja se može doživjeti kao zanimljiv putopis, ali i filozofski diskurs o smislu života.

"Knjiga također donosi i promišljanje autorice, kao misleće osobe, o njenoj zabrinutosti pred onim što vidi, uz poruku šta treba činiti, a šta ne", kazao je on.

Autorica je istaknula da putopisi koje donosi knjiga predstavljaju rukopise što ih je bilježila tokom putovanja i čuvala za vlastitu arhivu.

"Moja knjiga nudi puno pitanja i puno odgovora. Pokušala sam sažimati tu koordinatu uloge vremena i prostora u životu čovjeka, stalno razmišljajući ko smo, šta smo i gdje idemo. Trudila sam se u rukopisima biti neposredna i žena, načevši dosta odgovora koji su čak i paradoksalni", istaknula je ona.

Također je podvukla da je reportaža postala izumrli žanr u bh. novinarstvu, te da je stvarno središte njenih rukopisa u Sarajevu.

"Knjiga je posvećena svoj djeci Sarajeva, države i planete", zaključila je autorica.

Knjiga, obogaćena fotografijama, može se kupiti po cijeni od 30 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: