{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fahira Fejzić-Čengić svoje putopise posvetila djeci

F
23.6.2011. u 16:19
0
0
Fahira Fejzić-Čengić svoje putopise posvetila djeci
0
"Putopisi - u susret znakovlju vremena i prostora" naziv je knjige autorice Fahire Fejzić-Čengić koja je predstavljena danas u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, u izdanju "Connectuma".
Knjiga profesorice na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Fahire Fejzić-Čengić donosi putopisne reportaže iz nekoliko zemalja koje je posjetila posljednjih godina, te predstavljaju njene refleksije o viđenom i zapamćenom. Slovenija, Austrija, Njemačka, Holandija, Italija, Francuska, Španija, te zemlje Bliskog istoka, neke su od zemalja u koje je autorica putovala.

O knjizi su govorili Jusuf Žiga s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Sanjin Kodrić s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, te autorica.

Jusuf Žiga ocjenjuje da je riječ o, za ovdašnje prilike, potpuno atipičnoj knjizi koja se može doživjeti kao zanimljiv putopis, ali i filozofski diskurs o smislu života.

"Knjiga također donosi i promišljanje autorice, kao misleće osobe, o njenoj zabrinutosti pred onim što vidi, uz poruku šta treba činiti, a šta ne", kazao je on.

Autorica je istaknula da putopisi koje donosi knjiga predstavljaju rukopise što ih je bilježila tokom putovanja i čuvala za vlastitu arhivu.

"Moja knjiga nudi puno pitanja i puno odgovora. Pokušala sam sažimati tu koordinatu uloge vremena i prostora u životu čovjeka, stalno razmišljajući ko smo, šta smo i gdje idemo. Trudila sam se u rukopisima biti neposredna i žena, načevši dosta odgovora koji su čak i paradoksalni", istaknula je ona.

Također je podvukla da je reportaža postala izumrli žanr u bh. novinarstvu, te da je stvarno središte njenih rukopisa u Sarajevu.

"Knjiga je posvećena svoj djeci Sarajeva, države i planete", zaključila je autorica.

Knjiga, obogaćena fotografijama, može se kupiti po cijeni od 30 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: