Zahtjev Vučiću
4

Fadila Memišević: Presudom Šešelju pravda samo djelimično zadovoljena

Klix.ba
Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednica Društva za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu Fadila Memišević pozdravlja presudu Mehanizma za medjunarodne krivične sudove u Den Hagu kojom je Vojislav Šešelj, vodja radikala, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti. Ovaj ratni zločinac osudjen je na deset godina zbog progona i ratnohuškaškog govora mržnje.

"Nalazimo da je ovom presudom Tribunalu djelimično vraćeno povjerenje koje je u dugogodišnjem procesu protiv Vojislava Šešelja bilo poljuljano", kazala je Memišević.

Hiljade preživjelih žrtava masovnih progona, masovnih silovanja, masovnih ubijanja i deportacija u koncentracione logore iz BiH ovom presudom nisu dobile olakšanje jer je pravda samo djelomično zadovoljena. Ovi zločini se u Srbiji još uvijek negiraju.

"Zato u ime preživjelih žrtava ratnih zločina zahtijevamo da se sadašnji predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, i bivši pripadnik establišmenta osudjenog Vojislava Šešelja ogradi od politike ratnih zločina priznanjem i osudom takve politike", istakla je Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za Bosnu i Hercegovinu.