Tribina u Goraždu
86

Fadil Novalić: Zakon o demobilisanim borcima će biti operativan za mjesec

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je govoreći na tribini SDA u Goraždu najavio da će Zakon o demobilisanim borcima biti operativan za mjesec, što će, kako ističe, doprinijeti da kanton Goražde ima manji socijalni pritisak.

"Konačno smo stekli mogućnost da definitivno riješimo pitanje demobilisanih boraca, na vas će snažno djelovati ovaj zakon gdje Federacija ubacuje novih 50 miliona maraka. Vaš će udio bez sumnje biti asimetrično veći nego u drugim kantonima, jer imate veći broj po glavi stanovnika boraca nego oni. To će vam pomoći da se riješi jedan u lancu vidljivih socijalnih problema, zadnji problem, nakon što smo riješili preduzeća, jedno smo i kod vas riješili Precisu koja ima 450 ljudi sa minus 73 miliona smo sveli na nulu definitivno, a da pri tome nije oštećeno Goražde" kazao je Novalić

On je istakao da se priprema Zakon o doprinosima i dohotku koji treba smanjiti opterećenja preduzećima i obaveze prema državi.

"Budući da smo u suficitu i da smo postigli neke vaćne ekonomske parametre više nismo prinuđeni imati isti nivo opterećenja na rad, što ćemo pretočiti u povećanje plata što je najbolji lijek koji sprečava odlazak mladih, ne samo u inostranstvo, već i Goražde ima problem odlaska mladih u Sarajevo", kazao je Novalić.

Još jednom je istakao odlučnost za izgradnju tunela Hranjen, podsjećajući da će već naredne sedmice biti pribavljena urbanistička saglasnost kako bi se otkočio zastoj radova na tunelu.

"Ovdje je i direktor Eklektroprivrede, a danas smo dogovorili da narednih 50, 60 miliona obezbjedimo za gradnju tunela. To je dvostruko veći tunel nego ovog momenta najduži tunel u BIH. Nije to mali poduhvat, vrijednost radova je oko 180 miliona maraka tome pridružujem naše nastojanje da izgradimo hidrocentralnu koja neće poremetiti rijeku Drinu, bit će svega u pet, šest metara dignut njen nivo, to je poluprotočna, polustajaća hidrocentrala, i to će ubrizgati novih 220 miliona maraka u kanton Goražde. Kada dodate ovih 180 miliona to je 400 miliona. U narednih sedam, osam godina ne postoji sredina u koju se potencijalno ubrizgava tako puno novca" istakao je Novalić.

Tokom tribine obećao je pomoć Vlade FBIH u rješavanju problema višemilionskog budžetskog deficita.

"Situacija u BPK Goražde je takva da je budžet 11 miliona u deficitu, mi se pred vama obavezujemo da ćemo u naredne tri do četiri budžetske godine to ispeglati. Kanton Goražde ima pozitivne efekte i nakon tog perioda ga više neće biti potrebno podupirati", kazao je Novalić.

On je obećao da će u narednom mandatnom periodu sistemski riješiti probleme sporta u Goraždu iz transfera federalnih preduzeća sa nekih 300.000 KM.

"Mi smo prošle godine prvi milion prebacili na vaše dvije kompanije, po 500 000 za jednu državnu i jednu privatnu kompaniju za razvoj nova dva projekta u naoružanju, to nisu kapisle to su gotova sredstva. Potpomagat ćemo i ostalu ekonomiju i obećavam da ćemo intenzivno komunicirati sa potencijalnim investitorima kako bi doveli još nekoga u Goražde", kazao je Fadil Novalić.