Premijer u klinču
1.5k

Fadil Novalić za Klix.ba: Imam manje novca otkako sam premijer

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Fadil Novalić, premijer Federacije BiH boravio je u posjeti redakciji portala Klix.ba, gdje je otvoreno odgovarao na pitanja novinara, napominjući uz ostalo da zacrtani projekt zbog kojeg je preuzeo najznačajniju javnu funkciju u Federaciji BiH nije dovršen i da je za to neophodan još jedan mandat.

"Neću se kandidovati na Općim izborima 2018. godine. Ja nisam političar u klasičnom smislu te riječi, ja sam operativac. Došao sam iz realnog sektora i funkciju premijera Federacije BiH sam shvatio kao ispunjavanje zacrtanog projekta. Ispunjene su dvije trećine tog projekta i neophodno je još vremena da reforme privedemo kraju. Ovo je prvi projekt kojeg sam se ja prihvatio, a koji je ostao nedovršen. Ja ne znam kakvu ulogu ću imati u sljedećem mandatu, da li ću tu biti u funkciji premijera, savjetnika ili u nekoj drugoj ulozi. Projekt u svakom slučaju treba biti završen", kazao je Novalić.

Na konkretno pitanje postoji li mogućnost da još četiri godine provede na mjestu premijera Federacije BiH, premijer Novalić kroz smijeh odgovara da ta mogućnost nije isključena.

"Mene je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović zovnuo u oktobru 2014. godine na sastanak, upitavši me da li sam zainteresovan da preuzmem dužnost premijera. Meni je ta mogućnost i ranije nuđena i ja je nisam prihvatio. Kazao sam mu da moramo sagledati realno stanje, ambicije, interese i uvidjeti da li možemo naći kompromis. Pitanje Bakira Izetbegovića me nije iznenadilo jer su me i drugi, uz ostale i visoki predstavnik Valentin Inzko, ranije ohrabrivali da preuzmem dužnost. Prvenstveno zbog toga što sam bio uspješan u realnom sektoru, u stranoj firmi", prisjeća se.

Uz to, Novalić je napomenuo kako je Izetbegoviću, u periodu prije nego što se prihvatio funkcije premijera, rekao kako želi raditi sa stručnim ljudima, s kojima je sarađivao u realnom sektoru, te da želi da se više uradi za Tuzlanski kanton budući da ta administrativna jedinica, kako je rekao, učestvuje 51 posto u proizvodnji električne energije.

Lider koji ne vrši pritisak i stranački antagonizmi koji to nisu

Upitan da li mu je stranački predsjednik Bakir Izetbegović za vrijeme mandata ikada sugerisao da određene tačke stavi ili skine sa dnevnog reda, ili na bilo koji drugi način utjecao na rad Vlade FBiH, premijer Novalić je kategorično odgovorio da mu se to za četiri godine mandata nikada nije desilo.

"Nikada takvu vrstu pritiska nisam imao od predsjednika Izetbegovića. U tom smislu sam bio na vrlo zahvalnoj poziciji i to mi je omogućavalo vrlo dobro saradnju ne samo sa mojim timom, već i sa ministrima iz drugih stranaka. Čak je i koalicionim partnerima iz SBB-a omogućeno da budu potpuno neovisni od takve vrste stranačkih pritisaka i da rade u apsolutnom interesu Federacije BiH", rekao je Novalić za Klix.ba.

Na pitanje kako gleda na trenutne antagonizme između SDA i SBB-a, naročito nakon svih izljeva optimizma svedenih pod naziv ''grande koalicija", Novalić odgovara da mu nisu shvatljivi toliki antagonizmi, napomenuvši da su oni izvještačeni.

"SBB je trenutno u vlasti, dijeli istu vrstu odgovornosti i uživa istu vrstu povlastica kao i SDA, a s druge strane želi onu vrstu pozornosti kakvu uživaju opozicione stranke. Mislim da to ne stoji i da se zbog toga javljaju ti antagonizmi. Zbog toga smatram da su oni izvještačeni", kazao je Novalić, dodavši da i sada te dvije stranke imaju korektnu saradnju u Vladi i da je određenih kriza bilo samo dok je SDA sa DF-om bila u koaliciji.

Premijerska je muka teška, novca manjka al ne i smiješka

Premijera Novalića smo vrlo direktno pitali koliko novca je imao dok nije preuzeo funkciju premijera Federacije BiH, a koliko novca trenutno ima, na šta nam je kroz smijeh odgovorio da trenutno na bankovnom računu ima manje novca nego što je imao dok je apsolutno bio posvećen poslovima u realnom sektoru.

Premijera smo opet vrlo direktno pitali o potrebi zapošljavanja njegove kćerke Ade Novalić, suvlasnice privatnih kompanija, u Finansijsko-informatičku agenciju, slučaja zbog kojeg je javnost bila naročito ogorčena.

"U finansijskom smislu njoj taj posao nije bio potreban. Ona već godinama samostalno radi, ima vlasnički udio u nekim firmama, gdje smo uključeni mi kao porodica. Ona je željela da stekne iskustvo u analitici jer joj je to bilo bitno za poslovanje. Potpuno je transparentno zaposlena, bio je konkurs, prijavila se i prošla kao najbolji kandidat. Bilo je zakonito, ali ne znam da li je bilo nepravedno ili da li se nekome učinilo kao nepravedno", rekao je Novalić za Klix.ba.

Upitan o navodnim nezakonitostima kod prodaje zgrade Energoinvesta, premijer je negirao da ima nezakonitosti. Priznao je da je Energoinvest nema hipoteka, da je zadužen kod banaka, ali državnih, Razvojne i Union banke, te da će Vlada postepeno kupovati zgradu po spratovima, odnosno da će ove godine za pet spratova izdvojiti 10 miliona od ukupno 54 miliona KM.

Freelanceri i treća industrijska revolucija u Federaciji BiH

Premijer Novalić je kazao kako je ključni problem kada je riječ o oporezivanju osoba koje prihod ostvaruju u inozemstvu nastao zbog pravilnika kojeg je usvojilo Ministarstvo finansija FBiH i kojim nije predviđdn odbitak od 20 posto.

"Generalno je zakon predvidio sve ostalo, a logično je da nijedan freelancer neće biti oporezovan ukoliko je na njegovu zaradu plaćen porez u nekoj državi s kojom BiH ima sporazum o sprečavanju dvostrukog oporezivanja. Zabuna je napravljena zbog pogrešne interpretacije i neko je plasirao informaciju da će građanima biti oporezovan novac koji im neko pošalje iz inozemstva, rodbina, prijatelji... To su jasno definisali kantonalni propisi i zna se šta se i u kojoj mjeri oporezuje", kazao je Novalić.

Na pitanje o tome da li postoji strategija za IT sektor u Federaciji BiH, Novalić kaže da BiH ima potencijal kada je riječ o toj oblasti i da je dosta posla urađeno.

"Našoj državi je apsolutno potrebno da maksimalno prati savremene trendove. Mi smo na početku mandata razgovarali sa relevantnim stručnjacima iz IT sektora i konstatovali da nam je neophodna infrastruktura za školovanje IT stručnjaka. BiH ima ogroman potencijal kada je riječ o toj oblasti i jasno je da moramo pratiti savremene trendove, jer već živimo u vremenu sve masovnijeg prisustva treće industrijske revolucije", istakao je Novalić, dodavši da je optimističan da će BiH u narednom periodu poduzeti odlučnije korake o tom pitanju.

Para ima i za sitnu raju, ali nisu pravilno raspoređene

Premijer Novalić je kazao kako je Bosna i Hercegovina dostigla finansijski nivo bivše Jugoslavije, ali da taj novac nije pravilno/pravedno raspoređen zbog čega trpe mnoge kategorije društva, pa uz ostale i demobilisani borci.

"Bitno je naglasiti kako definisati šta su to prava i ko sve treba biti uključen u prava o demobilisanim borcima. Kada to definišemo, jednostavnije ćemo odrediti i način na koji će se sve to finansirati. U ovom trenutku niko ne može znati koliko će na kraju demobilisanih boraca dobijati borački dodatak. Projekcije Vlade su bile da će ta cifra biti između pet i šest hiljada. Vlast jeste odgovorna za aktuelno stanje, ali treba imati na umu koliko se već izdvaja za boračku populaciju i zbog toga je neophodno jasno definirati ko ima pravo i šta su boračka prava. Bez jasno utvrđenih pozicija i ukoliko ne budemo mogli finansijski izdržati sve što borci traže, napustiti će nas i MMF i EBRD a naposljetku i investitori, dakle čitav jedan lanac posljedica", upozorio je Novalić.