Počast žrtvama
413

Fadil Novalić u Potočarima: Srebreničke majke su odnijele historijsku pobjedu nad zločincima

Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Nekoliko hiljada učesnika "Marša mira" stiglo je u Potočare gdje će sutra, 11. jula, u biti klanjana kolektivna dženaza za 71 žrtvu genocida. Sa učesnicima Marša u Potočare su ušli i premijer FBiH Fadil Novalić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević.

Novalić je kazao da treba odati počast onima koji su prije 22 godine ubijeni na nasvirepiji način i ujediniti se u boli s njihovim porodicama koje će sutra nakon dugogodišnje agonije dobiti priliku da se oproste od svojih namilijih.

"Teško je danas ovdje gledati bijele nišane i iskopane kabure, a još teže je zamisliti sve one majke koje do sada nisu uspjele da pronađu svoje sinove, muževe i očeve. Ovo je trenutak kada posebnu počast treba da odamo njima, njihovoj istrajnosti i upornoj borbi za istinu. Svi vi koji ste iz cijelog svijeta došli u Potočare dokazujete da borba nije bila uzaludna i da su majke odnijele historijsku pobjedu nad zločincima", poručio je premijer FBiH.

Istakao je da put očajničkog bijega simboliše put povratka u Srebrenicu, ali da taj povratak nije moguć bez istine o genocidu.