Pri kraju mandata
838

Fadil Novalić: Spreman sam da radim kao premijer dok god se to od mene bude tražilo

Piše: A. Dučić
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Aktuelni federalni premijer Fadil Novalić kazao je u razgovoru za Klix.ba da je spreman obnašati ovu funkciju dok god se to od njega bude tražilo. On je, međutim, izrazio nadu da će se vlast na svim nivoima, pa i na nivou FBiH, formirati puno brže nego što se misli, a time i nova Vlada FBiH.

"Nikome u ovoj zemlji ne idu u prilog blokade, dok je politička nestabilnost glavni razlog zbog kojeg u Bosnu i Hercegovinu nerado dolaze novi investitori. Reforme koje smo započeli su prebitne za BiH. Kao što znate, održani su već sastanci o novoj Reformskoj agendi. Veoma je bitno da reforme budu provođene kontinuirano, da nemamo nikakvih zastoja. Ja sam se prihvatio realizacije agende svjestan svoje odgovornosti i spreman sam da ostanem na poziciji premijera sve dok taj posao ne završim", kazao je Novalić.

Federalnog premijera smo upitali za stav o likvidnosti budžeta te može li se u ovoj situaciji i dalje reći da FBiH ne trebaju sredstva MMF-a.

"Budžet Federacije BiH je, kao što redovno naglašavam, likvidan, a opće finansijsko stanje Federacije je sve bolje. Tako da mi možemo bez ikakvih problema funkcionisati bez pomoći MMF-a. Dokaz tome je, naprimjer, činjenica da smo nedavno otkazivali aukcije trezorskih zapisa, a isto smo radili u više navrata prošle godine. MMF je poželjan partner jer nam pomaže usmjeravati tokove reformi. Znanje i podrška ekonomskih stručnjaka iz međunarodnih finansijskih institucija je nešto što sam uvijek iznimno cijenio. No, Federacija više ne živi na kredit i dodatni novac u budžetu nam nije neophodan", kazao je Novalić.

Projekt Blok 7 pred novim parlamentarcima

Govoreći o mogućnostima usvajanja prijeko potrebnih odluka, poput one o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, Novalić je rekao da postoje određeni ustavni rokovi za konstituisanje Federalnog parlamenta, tako da više nema vremena da Zastupnički dom zasjeda u starom sastavu.

"Svakako ću insistirati da se blok 7, ali i brojni drugi zakoni i odluke koje su bile na čekanju, čim prije nađu na dnevnom redu Zastupničkog doma u novom sazivu. Vlada Federacije je, kao što znate, u protekle četiri godine bila neka vrsta avangarde reformskog procesa. Parlament nije uvijek stizao da u dnevni red uvrsti sve zakone koje smo usvajali, bilo je i svakakvih političkih opstrukcija, pogotovo tokom ove izborne godine. Dosta toga se nagomilalo, no ja se nadam da će nam novi zastupnici Federalnog parlamenta pomoći da nadoknadimo vrijeme izgubljeno na nepotrebne politikantske rasprave", rekao je Novalić.

Nove reforme

Prokomentirao je i atmosferu u kojoj trenutno radi Vlada FBiH.

"Vlada Federacije je uvijek radila dobro, bez obzira na političke trzavice među strankama koalicije. Tako je i poslije izbora. Trudimo se da uspostavimo kontinuitet u radu federalnih institucija. Činjenica da smo u postizbornom periodu na to ne smije utjecati", rekao je Novalić.

Govoreći o reformama koje treba nastaviti, a o čemu je razgovarano i na nedavnom sastanku u Brdu kod Kranja u Sloveniji, Novalić je rekao da je ova federalna vlast, u principu, uradila veliki posao i to uprkos brojnim opstrukcijama.

"Ova vlada je autor dvije najveće poslijeratne reforme, a to je reforma penzionog sistema i novi Zakon o radu. Ovo su stvari na koje možemo biti posebno ponosni. Potrebno nam je da nastavimo rad na olakšavanju poslovanja u Federaciji Bih. Nažalost, ovdje još uvijek ima puno toga da se uradi. Postoje neki nepotrebni nameti koji tjeraju investitore i to pogotovo na kantonalnom nivou. Set zakona uz pomoć kojih ćemo uspostaviti sistem "one-stop-shop" je 'zaglavio' u parlamentu. Ovo su veoma bitna pitanja koja se trebaju naći među prioritetima zakonodavne vlasti. Što se, pak, tiče konkretno Vlade, pred nama je rad na reformi javne uprave i vladavini prava. Neke stvari smo pokrenuli s mrtve tačke, ali taj dio Reformske agende je tek započet i ima tu najviše posla", kazao je premijer FBiH.

Nema prodaje BH. Telecoma

Odgovorio je i na pitanje šta će biti s BH Telecomom po završetku izrade analize Due Dilligence.

"BH Telecom i Vlada Federacije će zahvaljujući analizi dobiti uvid u to kako možemo poboljšati poslovanje ove kompanije, u kojim oblastima su potrebne reforme, šta trebamo unaprijediti. I na tome ćemo zajedno raditi. Kada je riječ o eventualnoj prodaji BH Telecoma, moj stav je od ranije poznat - zadovoljni smo radom kompanije i ni o nikakvoj prodaji ne može biti govora", naglasio je federalni premijer.