BiH
14

Fadil Novalić: Samo iz medija čujem da ću biti novi premijer FBiH

FENA
Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i privatizaciju u Stranci demokratske akcije (SDA) Fadil Novalić, koji se u javnosti spominje kao kandidat za mandatara Federalne vlade, kazao je danas novinarima da to pitanje još nije aktuelno.

Prije sjednice Glavnog odbora SDA na kojoj se razmatra "Program mjera za privredni rast i zapošljavanje", Novalić je kazao da kao predsjednik Odbora za ekonomiju danas na Glavnom odboru prezentira finalnu varijantu ekonomskog programa, "koji je bila glavna tema izborne kampanje pomoću koje je Stranka dobila vlast“.

Po njegovim riječima, tek poslije toga će se vidjeti da li će taj program biti ovjeren kao oficijelni i iza toga će biti neka procedura ko će ga provoditi.

Upitan da li je na unutarstranačkim sastancima razgovarano s njim o tome da bi mogao biti mandatar, odgovorio je da je sve što o tome čuje, čuje iz novina.

"Ne učestvujem u tim unutarstranačkim sastancima zato što je posao u vezi sa izradom ovog ekonomskog programa jedan Sizifov posao koji je zahtijevao jako puno pažnje posljednjih pet-šest mjeseci tako da sam se fokusirao na to. Sve što sam čuo o tim pitanjima, to je iz medija", kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, osnova ekonomskog programa je smanjenje javne potrošnje, smanjenje obaveza na rad, poboljšanje poslovnog okruženja, izmjena Zakona o radu, aktiviranje resursa, potpora privrednim aktivnostima i socijalna sfera koja mora ostati u zoni snošljivosti...

Jedno od imena koje se spominje kao ime budućeg mandatara Federalne vlade je i ime Erdala Trhulja.

On je danas kazao novinarima kako misli da ima aktuelnijih imena koji će biti premijer Federacije.

"Mislim da se ja neću prihvatiti te dužnosti", kazao je Trhulj.