Srebreničani strahuju
0

Fabrika duhana Sarajevo hotel gradi na klizištu

Sarajevo-x.com
Foto: Marinko Sekulić
Foto: Marinko Sekulić
U samom centru Srebrenice Fabrika duhana Sarajevo gradi hotel. Građani ovog gradića bi se složili da je to dobra investicija, u ovaj skoro pa napušteni grad, kada bi se hotel gradio na mjestu pogodnom za to, a ne na klizištu, zbog čega su, tvrde oni, ugroženi njihovi životi.

Srebrenicu mnogi nazivaju najvećim vešerajem na Balkanu. Koliko je novca iz svijeta, navodno, došlo za Srebrenicu mogao se cijeli grad nanovo izgraditi, a ne da se tek ove godine, 15 godina nakon rata, malo 'šminkaju' fasade, često će reći građani ovog gradića.

Za brojne mešetare Srebrenica je pravi 'El Dorado', jer na račun ovog gradića mogu na veoma lak način doći do velike količine novca, tvrde stanovnici Srebrenice.

Posljednji primjeri koji govore o tome su upravo gradnja hotela, te navodno uređenje, nekad jednog od najpoznatijih šetališta, Gubera.

Naime, u samom centru grada Fabrika duhana Sarajevo gradi hotel. S obzirom da gradilište nije bilo osigurano, prve kapi kiše ugrozile su živote građana čije kuće se nalaze iznad gradilišta. Stanovnici od straha od klizišta ne spavaju u svojim kućama.

A, situaciju najbolje može ilustrovati fotografija koju je redakciji portala Sarajevo-x.com poslao dopisnik radija Deutsche Welle iz Srebrenice, Marinko Sekulić.

I uređenje šetališta Guber, gdje je prije rata bila jedna od najpoznatijih evropskih banja, pretvorilo se u pravu katastrofu.

Naime, Nevladina organizacija 'Prijatelji Srebrenice' koja se, iako joj to nije u opisu posla, bavi deminiranjem, gradnjom dalekovoda, osposobljavanjem TV repetitora, gradnjom za boravak i rekreaciju djece itd., ovaj put je 'pokušala' urediti i šetalište Vrela Guber.

No, prilikom čišćenja propusta vode Malog Gubera, zbog nestručnosti osoba koje su obavljale taj posao, voda je skrenula u kanal pored puta i nakon prve vodene bujice došlo je do potpune katastrofe, nakon čega je put prema Guberu neprohodan.