BiH
0

Evropski pokret u BiH čestitao Lajčaku na novoj funkciji

FENA
Evropski pokret u BiH danas je čestitao i zaželio mnogo uspjeha Miroslavu Lajčaku na funkciji ministra vanjskih poslova Slovačke Republike.
  • Slovačka diplomatija je ovim činom i imenovanjem Lajčaka za šefa diplomatije dobila najbolje moguće rješenje u ovom trenutku, tim više jer Lajčak pripada redu najboljih i najkvalitetnijih mladih političara Evrope. Lajčak će za nas u Evropskom pokretu ostati upamćen po tome da je u jednom trenutku spriječio dalje širenje straha, ratne fobije i moguću eskalaciju sukoba izazvanu političkom retorikom u BiH te kao specijalni predstavnik EUSR BiH u čijem mandatu je potpisan historijski Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU , a čime je naša zemlja postala ravnopravan i akceptiran partner Evropske unije, kaže se u saopćenju Evropskog pokreta u BiH.

Dalje se dodaje da će Evropska unija imati veliki problem naći odgovarajuću osobu kao zamjenu Lajčaku, pošto je odlično poznavao situaciju,kulturu i jezik naroda BiH, a uz to dolazio iz reda "malih" država, koje mogu bolje da shvate stanje i situaciju u "maloj" BiH.

Evropski pokret u BiH Českoj, kao predsjedavajućoj zemlji EU i Evropskoj komisiji, kao aktivni članovi civilnog društva u procesu evropskih integracija BiH, predlaže da pored imenovanja kompetentnog nasljednika Lajčaka, izvrše totalnu rekonstrukciju evropskih kadrova i kapaciteta u našoj zemlji, odnosno da usaglase konačnu evropsku politiku ka BiH.

  • Jer očito je da dva velika prijatelja ove zemlje, dva zadnja izuzetno dobronamjerna specijalna predstavnika EU u BiH, Christian Schwarz - Schilling i Miroslav Lajčak, nisu do kraja uspjeli u namjeri da približe BiH Evropskoj uniji i to ponajviše radi nejedinstva unutar EU i neadekvatne logističke podrške evropskih kadrova u našoj zemlji, kaže se u današnjem saopćenju Evropskog pokreta u BiH.