{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski pokret u BiH: 9. maj uvrstiti u državne praznike

F
9.5.2006. u 10:16
0
0
Evropski pokret u BiH: 9. maj uvrstiti u državne praznike
0
Evropski pokret u BiH: 9. maj uvrstiti u državne praznike
Evropski pokret u BiH poziva odgovorne političke i društvene subjekte države Bosne i Hercegovine, prije svega parlamentarne institucije i tijela uprave odgovorna za donošenje odluka o proglašenju praznika na državnom nivou, da 9. maj kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope uvrste u državne praznike koji će se slaviti na teritoriji cijele BiH, saopćeno je danas iz tog pokreta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kao obrazloženje se navodi da je pobjeda nad fašizmom 9. maja 1945. godine i borba protiv Hitlerovog režima nešto što ogromni procent građana ove zemlje može i uglavnom prihvata kao ispravan izbor naših predaka, bez obzira kojem nacionalnom taboru da pripadaju.

U saopćenju se navodi da se niko ne bi mogao ili trebao vrijeđati ukoliko 9. maj bude praznik na državnom nivou.

"Ovoj zemlji prijeko trebaju datumi i praznici koji nas spajaju i zbližavaju, a ne udaljavaju ili izazivaju polemike i komentare. Deveti maj može biti jedan takav praznik, jer sve nas ujedinjuje težnja ka priključenju EU i barem javno, ponekada samo populističko antifašističko opredjeljenje", navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako teško da bi se našao neko normalan i ozbiljan ko se bavi politikom da bi javno odbio ove argumente za uvrštenje ovog datuma na listu praznika.

"A i narod bi u ogromnoj većini, po našem mišljenju, podržao ovaj prijedlog, što bi bio dobar početak ka građenju mostova koji nas povezuju, a ne razdvajaju", navodi se u saopćenju Evropskog pokreta u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: