Značajan jubilej
14

Evropski pokret će obilježiti 10. godišnjicu bezviznog režima za BiH

B. R.
Decenija od uvođenja bezviznog režima za BiH (Ilustracija: Shutterstock)
Decenija od uvođenja bezviznog režima za BiH (Ilustracija: Shutterstock)
Evropski pokret u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo sigurnosti 15. decembra u državnom Parlamentu organizuju obilježavanje 10. godišnjice uvođenja bezviznog režima. Ovaj događaj je podržao protokol Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako su saopćili, Evropski pokret u Bosni i Hercegovini je konkretno bio uključen u aktivnosti odabira i selekcije putnika, pri čemu su se morali koristiti određeni parametri (geografska-regionalna, nacionalna, polna, socijalna i drugi oblici zastupljenosti), kao i druge aktivnosti promotivnog leta za "obične" građanke i građane Bosne i Hercegovine kao prvog leta u zemlje Evropske unije, bez do tada, obaveznih viza.

Ministrastvo sigurnosti i službe Vijeća ministara su bile zadužene za odabir VIP osoba, poput Tanje Fajon, zastupnice Parlamenta EU, predstavnci javnog i društvenog života te svih medija koji su trebali da zabilježe ovaj bitan događaj.

Shodno tome, i nakon deset godina zajedno u saradnji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini, u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih zdravstvenih institucija, realizirat će svečanu manifestaciju u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Očekuju učešće diplomatskih predstavnika EU država u Bosni i Hercegovini, predstavnika svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, kao i medija koji će sa pratiti svečanu ceremoniju, a koja će biti podijeljena u četiri dijela (prvi dio su svečana obraćanja, drugi dio su videoporuke EU i OHR dužnosnika, treći dio je svečana dodjela i uručenje "Ordena naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine", dok je zajednička press konferencija za medije, uz koktel i učešće svih učesnika, završni dio kojim će okončati službeni - ceremonijalni program) 15. decembra, s početkom programa u 12 sati.

Po sadašnjem protokolu iz 13.12. obraćanje su direktnim prisustvom ili video porukama potvrdili Selmo Cikotić, ministar sigurnosti, Josip Grubeša, ministar pravde, Johan Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini putem videoporuke, Oliver Varhelyi, komesar EU za proširenje putem videoporuke, Tanja Fajon, članica Parlamenta EU putem videoporuke i Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

"Naše društvo još uvijek nema politički kompromis o obilježavanju značajnih datuma skorije historije te shodno tome i tim više vrlo je važno prisjetiti se i obilježiti 15. decembar - dan ukidanja viznog režima, kao jedan od datuma, koji ne bi trebalo da bilo kome bude iritacija, pošto je to datum koji je svim stanovnicima Bosne i Hercegovine, a posebno realnom i privrednom sektoru, itekako olakšao život i poslovanje jer je bezvizni režim za građanke i građane Bosne i Hercegovine, pospješio direktnu kvalitetu života svih naroda, građanki i građana u Bosni i Hercegovini", poručili su iz Evropskog pokreta.

Najavili su uručivanje odabranim laueratima, kako su naveli, tradicionalno i najviše priznanje - "Orden naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine" i to zaslužnim društvenim institucijama, lokalnim zajednicama, kolektivima i pojedincima koji su podržali i uzeli učešće u projektu Evropskog pokreta - "Mapa puta za ukidanje viznog režima".

Trajao je skoro tri godine, a realiziran je na području više od 35 lokalnih zajednica širom zemlje, kao i Unsko-sanskom i Srednjobosanskom kantonu koji su omogućili i podržali putovanje u zemlje EU 2010. godine odnosno učinili mnogo na promociji i uvođenju pozitivnih praksi i EU standarda, jačanju ekonomskog okruženja, razvoju turizma i posebno bitno u ovom teškom trenutku za cijelo čovječanstvo, dali doprinos u borbi protiv suzbijanja pandemije koronavirusa.

Radi ranije preuzetih obaveza, dvojici lauerata "Ordena naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine"će biti naknadno uručeni i to Alenu Šeraniću, ministru zdravstva RS-a i budućem gradonačelniku Dervente Miloradu Simiću, saopćili su iz Evropskog pokreta.