Zločinci još nisu kažnjeni
0

Evropski pokret: BiH još nema svog Willyja Brandta

FENA
Willy Brandt
Willy Brandt
U uspomenu na Willyja Brandta i njegov iskren i spontan gest iz 1970. godine, Evropski pokret u BiH podsjeća danas da ni nakon više od 17 godina poslije okončanja krvavih ratova na području Jugoslavije, niti Bosna i Hercegovina, niti region još nemaju "svog" Willyja Brandta

Na današnji dan 1970. godine tadašnji kancelar Savezne Republike Njemačke Willy Brandt je u Varšavi spontano kleknuo pred Spomenikom žrtvama holokausta u toku Drugog svjetskog rata u kojem je više od 6.000.000 Jevreja sistematski pogubljeno samo što su pripadali jednoj religiji i naciji, što je najveći dokumentirani zločin cijele ljudske historije.

Ovim činom Brandt je na svoja leđa preuzeo veliku odgovornost uime svog naroda, njemačkog, koji je istinski naučio lekciju iz prošlosti i tražio oprost od žrtava i njihovih familija.

Willy Brandt je tog dana zauvijek ušao u historiju, a ova gesta je jedan od najupečatljivijih političkih poteza 20. stoljeća, dok je njemačkom narodu nakon 7. decembra 1970. godine konačno pružena nova prilika, posebno na političkom planu i trasiran put definitivnom povratku Njemačke u porodicu naprednih naroda novog svijeta nakon Drugog svjetskog rata.

Današnja Njemačka je jedan od vodećih predvodnika u slobodi i razvoju demokracije, ekonomije, ljudskih prava, ekologije i niza drugih oblasti, a sve to bi bilo mnogo sporije i teže ostvarljivo bez jednog malog i spontanog gesta, velikog čovjeka ogromne vizije –Willyja Brandta.

Evropski pokret u BiH ističe da, nažalost, u svim zemljama regiona, porodice žrtava zadnjeg rata još traže tijela svojih najdražih.

Mnogi počinioci ratnih zločina su na slobodi ili su neadekvatno kažnjeni za svoja (ne)djela.

Istinsko pomirenje naroda još je nedovršen proces, a oslobađajuće ili nedovoljno visoke presude optuženih za ratne zločine iz svih naroda, kod jednih izazivaju erupcije oduševljenja, a kod drugih tugu i nezadovoljstvo.

Da bi narodi i građani BiH i zemalja regiona imali šansu na bolju budućnost neophodno je, naglašavaju, da se pojavi "naš, regionalni" Willy Brandt, odnosno da se inicira iskren i dobrovoljan, a ne nametnut i pod pritiskom razvijen proces pomirenja.

Svaka izgradnja budućnosti i budućih odnosa, bez dugoročnog rješavanja problema iz ratne prošlosti, osuđena je na propast i stvara uvjete za neke nove ratove, nove Srebrenice i nove Kazane.

  • Od prošlosti se ne živi, iz prošlosti se uči za bolju budućnost, a gesta Willyja Brandta može i treba nam svima, a posebno političarima biti podsjetnik i primjer ljudskosti i političke odgovornosti, istakli su iz Evropskog pokreta u BiH.