Kukan i Fajon
33

Evropski parlamentarci: Nema mira na Zapadnom Balkanu ukoliko ga nema u BiH

A. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evropski poslanici, analitičari, funkcioneri, svako iz svoje perspektive, ocjenjivali su danas na konferenciji u Briselu temu ”Trnovit put proširenja na Zapadni Balkan".

Slovački dipomata, profesor i nekadašnji predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkna Eduard Kukan kaže da je proširenje EU dugo ”na stolu” i u stvarnom životu, a da se tako malo postiglo. On trenutnu situaciju u politici proširenja na Zapadni Balkan vidi kao ”čudnu pauzu sa mnogo nepoznanica”.

”Ne postoji definisana strategija kako dalje. To je uzrokovano nekonstantnom politikom EU prema ZB i kontradiktornim signalima koji dolaze iz Brisela, što uzrokuje političku nesigurnost u regionu, a u pitanje dovodi kredibilnost EU”, kaže Kukan, prenosi Deutsche Welle.

Na konferenciji u Briselu Eduard Kukan je kritikovao francuski prijedlog promjene metodologije pristupnog procesa ocijenivši da on u cjelini ne doprinosi procesu proširenja u pozitivnom smislu, već ga usporava i čini manje praktičnim, sa potencijalnim ”skrivenim bombama” koje mogu da uruše cijeli proces ukoliko eksplodiraju.

Šefica Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon kaže da postoje elementi koji, ako se ispune od zemalja članica i zemalja regiona, mogu dovesti do toga da 2020. godina bude ”dobra godina” za Zapadni Balkan.

Ona dodaje da se u godini pred nama očekuju izbori u Srbiji, koji su ”važni za stabilnost regiona” kao i da ”nema mira na cijelom Zapadnom Balkanu ukoliko ga nema u BiH”.

”Zapadni Balkan je uvijek bio i bit će dio Evrope, a u odsustvu jakog evropskog angažamana rizikujemo mnogo u pogledu stabilnosti regiona”, zaključila je Fajon.