BiH
0

Evropski parlament zahtijeva preispitivanje entitetskog glasanja

FENA
Izvještaj usvojen na jučerašnjoj sjednici Evropskog parlamenta koji poziva i na hitno preispitivanje mehanizma entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, predstavlja nezaobilazan korak na putu BiH ka evropskim integracijama, navodi se u saopćenju za javnost iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.

Navodi se da Izvještaj jasno precizira da entitetsko glasanje “ozbiljno opstruira rad Parlamentarne skupštine BiH,” te da se taj mehanizam “može zadržati samo u vezi s onim pitanjima koja spadaju u podijeljenje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i entiteta.”

U saopćenju iz Silajdžićevog kabineta ističe se da ovaj opširan izvještaj Evropskog parlamenta jasno drži da dejtonsko ustavno ustrojstvo otežava uklanjanje etničkih barijera u Bosni i Hercegovini. Izvještaj stoga precizira da se debata o budućem ustavnom ustrojstvu Bosne i Hercegovine mora što prije pokrenuti, ali da ta debata ovaj put mora biti vođena “javno, uz učešće građanskog društva i domaćih i stranih eksperata. ”Konačno, Izvještaj smatra plan ponuđen od Direkcije za reformu policije kao dobar osnov za daljnji rad, te zahtijeva od Vijeća Evropske unije da “izvrši pritisak na relevantne snage u BiH, a pogotovo na vladu Republike Srpske da prihvate taj plan…” , ističe se.

"Izuzetno je korisno da je tijelo poput Evropskog parlamenta još jedno u nizu relevantnih institucija koje su jasno ukazale na stvarnu problematiku ustavne i drugih reformi u Bosni i Hercegovini, što u potpunosti oslikava naše već ranije iznesene stavove i principe. Evropski parlament je jedino direktno izabrano tijelo Evropske unije, sastavljen od 785 članova koji dolaze iz svih 27 zemalja članica EU, te mišljenje ovog tijela mora biti obavezujuće po sve političke snage u Bosni i Hercegovini, uključujući i predstavnike međunarodne zajednice", navodi se u saopćenju iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.