|

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH
111
Piše: S. H.
15.2.2017. u 13:06
180
komentara
111

dijeljenja
Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH Foto: EPA
Rezoluciju koju je pripremio izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda podržalo je 496 zastupnika, 132 su bila protiv, dok je 67 bilo suzdržanih.
U Rezoluciji se apeluje da BiH prevaziđe svoje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan.

BiH je podnijela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procjenjuje.Parlament EU ovom Rezolucijom poziva BiH da provede socioekonomske reforme i riješi problem nezaposlenosti mladih, hitno provede presude Ustavnog suda uključujući i presudu u slučaju Sejdić - Finci, zatim Odluku o izborima u gradu Mostaru kao i o legitimnom predstavljanju svih triju naroda.

Međutim, Parlament također osuđuje neprihvatljivo nasilje nad članovima izbornog povjerenstva na nedavnim izborima u Stocu kao i ilegalni referendum održan u Republici Srpskoj.

Krajem januara Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta usvojio je Izvještaj o BiH za 2016. godinu, u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni u BiH na putu ka EU.

"Radujemo se stavu Evropske komisije o toj aplikaciji i želimo ohrabriti vlasti u BiH da ovaj proces shvate veoma ozbiljno i da se tome posvete", izjavio je tim povodom Preda.

On je naglasio da se BiH treba fokusirati na reforme i izbjegavati teme koje izazivaju razdore i mogu usporiti napredak BiH na putu ka EU.

Ipak, ono što javnost u BiH najviše zanima je pojam federalizacije koji se spominje u Rezoluciji, a za koji su se najviše zalagali poslanici Hrvatske u Evropskom parlamentu.

Ipak, nikada nije jasno istaknuto šta tačno podrazumijeva pojam federalizacije, da li su to nove etničke promjene ili nešto drugo.
Prijavi grešku


Komentari (180)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...