Značajan događaj
15

Evropski parlament u aprilu će u Sarajevu održati veliku konferenciju posvećenu BiH

Er. M.
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Foto: Klix.ba/Klix.ba
Evropski parlament u saradnji s Evropskom komisijom i specijalnim predstavnikom Evropske unije održat će 7. aprila 2020. godine veliku konferenciju u Sarajevu o temi demokratije u Bosni i Hercegovini, saznaje Klix.ba.

Pred članovima Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine 13. februara 2020. godine naći će se razmatranje molbe Evropskog parlamenta za održavanje konferencije o demokratiji u Bosni i Hercegovini koja bi se organizovala u saradnji s Evropskom komisijom i specijalnim predstavnikom Evropske unije.

Poziv, odnosno molba za održavanje konferencije lično je uručena predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisu Zvizdiću i predsjedavajućem Doma naroda PSBiH Draganu Čoviću prilikom posjete Briselu krajem januara 2020. godine.

Kako saznajemo, konferencija bi trebala biti održana 7. aprila 2020. godine i na njoj bi trebali učestvovati i predstavnici Evropskog parlamenta, ali i drugih institucija EU. Teme na konferenciji bit će evropske integracije, stanje u BiH, uloga Parlamentarne skupštine BiH, učešće građana u EU integracijama te transparentnost.

Mjesec kasnije, tačnije u maju 2020. godine, glavni grad BiH bit će domaćin 21. zasjedanja Asocijacije evropskih senata. Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović već je najavio kako će tim povodom u Sarajevo doći i predsjednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Vijeća Federacije Valentina Matviyenko.