{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Evropski parlament: Politička previranja koče napredak u BiH, osuda izjave SNSD-a

F
FENA
30.4.2015. u 14:50
0
32
Evropski parlament: Politička previranja koče napredak u BiH, osuda izjave SNSD-a
0
Evropski parlament: Politička previranja koče napredak u BiH, osuda izjave SNSD-a
Evropski parlament
Politička previranja koče napredak reformi u Albaniji i Bosni i Hercegovini u 2014. godini, naveli su zastupnici Evropskog parlamenta (EP) u dvjema rezolucijama u četvrtak. Obje zemlje moraju učiniti više u izgradnji demokratskih procesa, u borbi s korupcijom i uspostaviti profesionalnu i depolitiziranu javnu administraciju. Zastupnici su dodali kako je potrebna suradnja u postizanju ovih ciljeva na putu ka Evropskoj uniji.
Parlament poziva političke elite u Bosni i Hercegovini da pokažu nedvosmislenu i jasnu obvezu, i angažman u nastavku reformskog procesa i približavanju Evropskoj uniji. Istaknuto je da politička pat situacija, suviše kompleksna i neefikasna insitucionalna arhitektura, kao i manjak saradnje između političkih vođa ozbiljno narušavaju stabilizaciju i razvoj države.

"Evropski parlament je odobrio novi pristup EU prema Bosni i Hercegovini koji je odobren od stane Vijeća ministra u prosincu prošle godine. Ozbiljni izazovi leže pred Bosnom koja će sada trebati započeti s reformama", rekao je izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda (EPP, RO).

"Svi smo predani cilju da zemlja krene putem članstva u EU. Ali, da se to ostvari, ostaje na vlastima je da pokažu hrabrost u provedbi reformi", dodao je.

Pozdravljajući pismenu obavezu prema EU integraciji, koju je donijelo Predsjedništvo BiH, a koju su potpisali vođe svih političkih stranaka, i koju je podržao njihov parlament, evropski zastupnici su istaknuli efikasnu implementaciju iste kao ključnu i zatražili akcijski plan sa širom i inkluzivnijom agendom reformi koja će unaprijediti Bosnu i Hercegovinu na njezinom putu prema EU.

Evropski paralment izražava veliku zabrinutost zbog izjave koju je 25. aprila 2015. usvojio kongres Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u kojoj se između ostaloga poziva na raspisivanje referenduma o nezavisnosti Republike Srpske tokom 2018. godine te ističe činjenicu da prema Daytonskom sporazumu Republika Srpska nema pravo na odcjepljenje. Podsjeća da su se usvajanjem obaveze u pisanom obliku sve političke snage, što obuhvaća i SNSD, obavezale na poštovanje "suvereniteta, teritorijalne cjelovitosti i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine.”

Komisija treba obratiti posebnu pažnju na provedbu Sejdić-Finci presude, dodali su, te pozdravljaju stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predviđeno za 1. juna 2015.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: