Odgovor Brisela
107

Evropski parlament danas raspravlja o stanju u BiH i sankcijama Miloradu Dodiku

G. M.
Evropski parlament danas će raspravljati o situaciji u Bosni i Hercegovini, ali se očekuje da tema budu i potencijalne sankcije političarima iz Republike Srpske.
Prema zvaničnom dnevnom redu, naša zemlja jedna je od tema poslijepodnevne debate u Evropskom parlamentu. Očekuje se da će biti diskusije o sankcijama političarima iz RS-a zbog njihovih antiustavnih djelovanja, odnosno napada na suverenitet BiH i stabilnost.

Lider SNSD-a Milorad Dodik i njegovi saradnici u proteklom periodu pokrenuli su aktivnost za povrat nadležnosti s državnih institucija na entitet u nekoliko oblasti, uključujući pravosuđe.

Dodatni motiv za snažniji odgovor Evropske unije Dodiku je i ruska invazija na Ukrajinu. Dodik se smatra Putinovim igračem na Zapadnom Balkanu i postoji strah da bi on, po nalogu Moskve, mogao raditi i na dodatnoj destabilizaciji regiona.

Nadležnost za uvođenje sankcija je na Vijeću EU i Evropskoj komisiji, ali Evropski parlament, kao zakonodavno tijelo EU, ima snažan utjecaj na kreiranje evropske politike.

Podsjetimo, zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik (Zeleni) nedavno je uputila pismo visokom predstavniku za vanjske poslove EU Josepu Borrellu, u kojem traži produžavanje okvira za sankcije, koji bi omogućio kažnjavanje onih koji krše ustav i integritet BiH.

Zbog aktuelne političke situacije i krize u Bosni i Hercegovini, brojni EU parlamentarci zahtijevaju produžavanje okvira koji će Evropskoj uniji i dalje nuditi mogućnost za sankcionisanje političara koji destabiliziraju situaciju u BiH.

"Od ključne je važnosti za EU da ima alate kojima će nametnuti posljedice za one koji narušavaju Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Neprodužavanje okvira za sankcije u trenutnoj krizi poslalo bi evidentno pogrešan signal i imalo bi negativne posljedice na situaciju u Bosni i Hercegovini", navodi se.