BiH
0

Evropski parlament: BiH mora sama naći rješenje

FENA
Ako Bosna i Hercegovina želi ići u smjeru Evrope, mora sama naći rješenje za svoju strukturu, a tu je najveća odgovornost političara ove države, izjavio je danas novinarima član delegacije Potkomisije za odbranu i sigurnost Evropskog parlamenta Mihael Brejc. Stav Evropskog parlamenta je da se stvari u našoj državi mogu pogoršati pa je zato potrebno naći prava sredstva kako pomoći BiH.

Brejc je naglasio da ova delegacija "nije baš uvjerena da će situacija, takva kakva je danas, biti dobra i sutra i prekosutra", nakon sastanka u Sarajevu sa članovima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

"Imamo utisak da se stvari mogu pogoršati i zato smo pripremili izvještaj za Evropski parlament kako bismo našli prava sredstva da pomognemo Bosni i Hercegovini da što brže ide putem ka Evropi i pridruži joj se", kazao je.

Delegacija EP-a je, prema njegovim riječima, spremna pomoći ovoj državi.

Brejc, član slovenske delegacije u EP-u, naglasio je da je Slovenija među prioritete prisustva u EU dala baš procesima na Balkanu i što bržem uključivanju u evropske integracije.

"Naše predsjedništvo će raditi na tome veoma intenzivno i u evropskim institucijama ćemo tražiti da se ova teška pitanja postave na sto, o njima raspravlja i nađe rješenje. Duboko sam uvjeren da BiH ima dovoljno sopstvene energije da savlada te teškoće i što prije se uključi u procese integracije EU-a", izjavio je Brejc novinarima u Sarajevu.

On je sigurnosnu situaciju u BiH, prema podacima dobijenim s evropske i bh. strane, ocijenio dobrom, "ali ne dovoljno dobrom da se napravi korak naprijed".

Ustav i policija su teme koje su svakodnevno bile na dnevnom redu, istakao je. "Dok se to nekako ne riješi, teško će biti napraviti korak naprijed", upozorio je.

Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH predsjedava Branko Zrno.