BiH
0

Evropski nefrolozi odali priznanje bh. nefrologiji i dr. Halimi Resić

Klix.ba
prof. dr. Halima Resić
prof. dr. Halima Resić
Evropsko udruženje nefrologa ERA-EDTA odalo je priznanje bh. nefrologiji i izabralo predsjednicu Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u BiH, prof. dr. Halimu Resić, za člana board ERA-EDTA komiteta za kontinuiranu medicinsku edukaciju.

Evropsko druženje nefrologa pratilo je rad bh. nefrologa i napredak u ovoj medicinskoj oblasti te je ovo priznanje vrlo značajno, jer govori da BiH ima stručne ljude iz oblasti nefrologije. Ovaj podatak je vrlo bitan s obzirom na to da je u BiH blizu 2.900 osoba na dijalizi, a blizu 600 kandidata je na listi za kadaveričnu transplantaciju.

Ovaj komitet ima pet članova, a dr. Resić je jedina iz regije koja je dobila ovo prestižno priznanje.

"U Evropi postoji 8.000 nefrologa i ovo je veliki uspjeh za mene, ali i BiH. Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u BiH je jedino koje okuplja neforloge iz cijele države i do sada smo organizovali tri CME seminara na kojim su učestvovali vrhunski ljekari iz oblasti nefrologije, transplantacije i dijalize. Evropsko udruženje je prepoznalo naš kvalitet", rekla je Resić za Klix.ba.

Ovim se otvara mogućnost daljnjeg usavršavanja bh. stručnjaka iz ove oblasti, kao i finansijska podrška Evropskog udruženja u te svrhe.

Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH osnovano je 1996. godine. Jedan od rezultata rada ovog udruženja je Renalni registar, koji je dio Evropskog renalnog registra, a u kojem se nalaze podaci o pacijentima koji boluju od bubrežnih bolesti.