{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski kulturni parlament podržava kulturne institucije BiH

S
13.12.2009. u 13:54
0
1
Evropski kulturni parlament podržava kulturne institucije BiH
0
Evropski kulturni parlament podržava kulturne institucije BiH
Na inicijativu direktora Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Dine Mustafića, senatori Evropskog kulturnog Parlamenta (Europan Cultural Parliament), usvojili su Rezoluciju podrške kulturnim institucijama u BiH. Direktor MESS-a održao je govor na sjednici Evropskog kulturnog Parlamenta 12. decembra u Geteborgu, skrećući pažnju evropskih kulturnih djelatnika na sraman odnos bh. vlasti prema institucijama kulture u našoj zemlji, saopćeno je iz MESS-a.
“Kultura i umjetnost su neprijatelj broj jedan svake vlasti koja svoj opstanak na vrhu stavlja ispred interesa svojih građana. Činjenica je da su umjetnost i kultura u stanju da povezuju ljude, da otvaraju nove demokratske načine razmišljanja, da grade mostove među ljudima i donose promjene. Vlast u mojoj zemlji očito osjeća prijetnju od ideja koje mladi ljudi u Bosni i Hercegovini danas izražavaju kroz umjetnost. Zbog toga danas nacionalistička vlast u mojoj zemlji ukida budžete važnih kulturnih institucija.”, rekao je u svom obraćanju Dino Mustafić.

Njegov govor dočekan je neobično dugim i snažnim aplauzom, a ECP je po prvi put od svog osnivanja usvojio Rezoluciju poput ove. U tekstu Rezolucije između ostalog stoji:

„Evropski kulturni Parlament apeluje na vlasti Bosne i Hercegovine da konačno preuzmu odgovornost koju su im građani i građanke povjerili i da shodno evropskim kulturnim standardima podržavaju, finansiraju i unaprjeđuju očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa i kulturnih institucija koje su od neprocjenjive važnosti za državu BiH .

Evropski kulturni Parlament će u skladu sa svojim ovlaštenjima uputiti pismo Evropskom Savjetu i Evropskoj Komisiji u kojem će posebno skrenuti pažnju o potrebi ispunjavanju obaveza koje su bh. vlasti preuzele prihvatajući uslove za evropsku integraciju, a posebno onih iz sfere očuvanja kulturne baštine i umjetnosti.“

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: