{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski ekološki aktivisti zabrinuti ekološkim stanjem

F
7.2.2009. u 13:20
0
1
Evropski ekološki aktivisti zabrinuti ekološkim stanjem
0
Evropski ekološki aktivisti zabrinuti ekološkim stanjem
Aktivisti nevladinih organizacija "Bankkwoch" sa sjedištem u Pragu i "Zelena akcija" zabrinuti su zbog aerozagađenjem Zenice i njene okolini.
Aktivisti su protekla dva dana u svojstvu gostiju Eko foruma Zeničko- dobojskog kantona (ZDK) boravili u Zenici, a u subotu su održali i pres-konferenciju.

- Mi u Češkoj Republici, tačnije Ostravi već godinama smo suočeni s istim problemom kao što je ovaj u Zenici. ArcelorMittal šest godina obećava da će se situacija popraviti, a ona je sve gora i gora. Iz ove kompanije mnogo obećavaju, a malo rade da aerozagađenje bude u granicama normalnog, izjavio je češki pravnik, Jan Šritr, predstavnik organizacije "Zelena akcija".

Fidanka Bacheva, aktivistkinja "Bankwacha" na pres-konferenciji u zenici najavila je da će Zenicu i ArcelorMittal Zenica u martu ili aprilu posjetiti visoka delagacija Evropske razvojne banke.

- ArcelorMittal je dobio sredstva za unaprađenje zaštite okoline i uređenje svojih postrojenja u skladu s ekološkim standardima. Lokalna zajednica mora ustrajati na primjeni tih standarda, izjavila je Bacheva.

Tokom boravka u Zenici, članovi nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine posjetili su Zavod za zaštitu i ekologiju Metalurškog instituta "Kemal Kapetanović", Općinu Zenica, a boravili su i u naselju Tetovo koje se nalazi neposredno uz pogone ArcelorMittal Zenica, gdje su sa stanovnicima razgovarali o uslovima života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: