Poruka nadležne agencije
14

Evropski dan zaštite podataka: BiH treba usvojiti novi zakon i poboljšati ovu oblast

A. B.
Prošle godine je bilo najviše žalbi na objavljivanje ličnih podataka vezano za pandemiju (Foto: D. S./Klix.ba)
Prošle godine je bilo najviše žalbi na objavljivanje ličnih podataka vezano za pandemiju (Foto: D. S./Klix.ba)
Povodom obilježavanja Evropskog dana zaštite podataka, nadležna agencija u BiH je istakla da je novi zakon koji reguliše ovu oblast u pripremi i da bi on trebalo da bude donesen u što skorije vrijeme.

Naglašeno je da je dan zaštite podataka važan kako bi se podigla svijest javnosti o ovom značajnom pitanju koje predstavlja osnovu svakog demokratskog društva i bitnog aspekta ljudskih prava.

Dragoljub Reljić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, je kazao da se već 12. put obilježava ovaj dan u našoj državi. Dalje je govorio o planovima za 2021. godinu te naglasio da su postavljeni visoki ciljevi.

"Najvažniji cilj je donošenje novog zakona o zaštiti ličnih podataka u BiH. Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mi smo preuzeli obavezu da zaštitu ličnih podataka uskladimo s evropskim zakonodavstvom. To je uređeno 2006. godine, međutim u međuvremenu je Evropski parlament donio nove propise i poboljšao zaštitu ličnih podataka svih svojih građana i mi smo u obavezi da to implementiramo", kazao je Reljić.

Naglasio je da se zakon trenutno nalazi u Ministarstvu civilnih poslova BiH, a da bi na odlučivanje u Vijeće ministara BiH mogao ići možda već u februaru, a zatim u daljnju proceduru u Parlament.

Dragoljub Reljić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Dragoljub Reljić, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)

Reljić je pojasnio da je Agencija na neki način kontrolor koji izdaje rješenja i kažnjava predstavnike javne vlasti koji ne poštuju propise, međutim imaju problema u samoj Agenciji.

"Više od sedam godina nije data saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji agencije, a tri saziva Vijeća ministara su se promijenila u tom mandatu. Imamo kancelariju od 20 kvadrata u kojoj boravi šest inspektora koji primaju stranke, daju mišljenja, još nismo dobili mogućnost da naši inspektori imaju svoje vozilo. Svake godine se i budžet agencije smanjuje za 10 posto, ali nikome nije jasno zašto", rekao je.

Pomoćnica direktora za Sektor za inspekcijski nadzor, prigovore i glavni registar Samira Čampara je iznijela statističke podatke koji se odnose na poslovanje agencije u prošloj godini.

"Zaprimljeno je 168 prigovora nosilaca ličnih podataka od čega je riješeno njih 108. Po prijavama građana pokrenut je 101 postupak po službenoj dužnosti, s tim da je agencija riješila skoro sve njih. Zbog nedostatka kapaciteta Agencije svi postupci se ne mogu riješiti u ovoj godini, već se oni prebacuju u narednu. Izdata su i 142 stručna mišljenja po zahtjevima različitih subjekata", naglasila je.

U prošlogodišnjem periodu, kako je navela, izdato je i 10 prekršajnih naloga te je Sud BiH donio 10 presuda po tužbama protiv agencije. U devet slučajeva je potvrdio odluke agencije, dok u jednom nije, pa je on vraćen na ponovno odlučivanje.

Samira Čampara, pomoćnica direktora za Sektor za inspekcijski nadzor, prigovore i glavni registar (Foto: D. S./Klix.ba)
Samira Čampara, pomoćnica direktora za Sektor za inspekcijski nadzor, prigovore i glavni registar (Foto: D. S./Klix.ba)

Pandemija je i u agenciji obilježila prošlu godinu, najviše prigovora su zaprimili zbog objave ličnih podataka osoba koje su zaražene, kao i onih koje su u karantinu. Zbog toga je agencija zabranila svim institucijama i ustanovama u BiH da objavljuju te podatke.