Prevazilaženje predrasuda
281

Evropski dan darivanja organa obilježen u Sarajevu: Jedan donor može spasiti osam života

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Evropski dan darivanja organa i tkiva obilježen je danas i u Sarajevu, a ljekari su poručili da kolektivna svijest građana Bosne i Hercegovine o doniranju organa nakon moždane smrti nije zadovoljavajuća, ali da se prave određeni pomaci.

Halima Resić, predsjednica Donorske mreže BiH i predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju organa, istakla je da bi trebalo da sistem u kontinuitetu provodi kampanje o značaju doniranja organa.

"Nama treba jedna krovna institucija na nivou BiH koja bi podržala transplantacioni program. Sigurna sam da bi se svijest građana u potpunosti promijenila kada bi se u kontinuitetu radile ovakve kampanje. Nažalost, nemamo sistem koji bi nas mogao podržati", upozorila je Resić.

Poručila je da je poslije svake njihove akcije odziv sugrađana veliki, a da je tako bilo i sa današnjom akcijom.

"Mislim da je jako bitno informisanje građana o doniranju organa nakon moždane smrti, jer uvijek su to nepoznanice i predrasude u BiH. Jedan donor, naprimjer, može da spasi osam ljudskih života. U Evropi se svake godine uradi 15 hiljada transplantacije bubrega", istakla je Resić.

Podsjetila je da manjak donora u Bosni i Hercegovini pokazuje gdje smo kada je riječ o transplantaciji i donaciji organa nakon moždane smrti.

"Dijalizma populacija raste, a transplantacija je jedini način kvalitetnog života. Zakonska regulativa nikada nije bila problem. Kad je riječ o donirnaju organa predrasude su velike i tu mora biti kvalitetna kampanja", zaključila je Resić.