Raffi Gregorian za "60 minuta"
0

Evropski centri moći su dozvolili Dodikovo bahato ponašanje

Sarajevo-x.com
Raffi Gregorian
Raffi Gregorian
Nepostojanje političke podrške evropskih centara moći, odnosno članica Vijeća za implementaciju mira (PIK), uzrok je što je izostala reakcija na Dodikovo bahato ponašanje, rušenje države, pljačku, uvođenje totalne cenzure u RS-u, na negiranje geoncida...

Rekao je to odlazeći prvi zamjenik visokog predstavnika za BiH, Raffi Gregorian, u oproštajnom intervjuu za vanredno izdanje političkog magazina FTV-a "60 minuta".

"Članice PIK-a odlučile su da sve to prođe bez posljedica", rekao je Gregorian.

On je istakao da su antidejtonske snage u BiH zadovoljne zbog njegovog odlaska, te da njegova uloga ovdje nije bila da bude popularan, već da radi na provođenju mira.

Na upit urednika "60 minuta", Bakira Hadžiomerovića, o mogućnosti podizanja optužnice protiv Dodika, Gregorian je rekao kako smatra da je državni tužitelj Milorad Barašin u stanju podići tu optužnicu.

"Tu je izgubljeno dosta vremena zbog odlaska stranih sudija i tužilaca, jer su domaći morali preuzeti slučaj. Tako da sada taj proces još nije u fazi odluke o odbacivanju navoda ili podizanju potužnice", kazao je Gregorian, potvrdivši kako je Tužilaštvo RS-a odbilo analizirati predmete koji su im proslijeđeni u ovom slučaju.

Dotakao se i zabrane rada u Brčkom zaštitarskoj agenciji "Alpha security".

"Njima je tu zabranjen rad jer su predstavljali određenu opasnost na tako malom prostoru. Mislim da oni i još neke sporne agencije na području RS-a ne predstavljaju neku vojnu prijetnju", odgovorio je Gregorian na Hadžiomerovićevo pitanje da li bi te agencije, kao paravojne formacije, bile u službi Dodika i oružanog sukoba u slučaju eventualnog otcjepljenja RS-a.

Gregorian je istakao američku ulogu u uspostavljanju povoljnog ambijenta u Brčko Distriktu, te naglasio da Distrikt ostaje vitalni interes Vlade SAD-a.

O Gregorianu su govorili i urednici pojedinih listova u našoj zemlji. Urednik "BH Dana" Senad Pećanin je istakao kako stranci imaju neograničenu moć u BiH koju ne koriste za svog mandata, a tek na odlasku postanu ljubitelji BiH.

"Gregorian se tu ni po čemu ne razlikuje od visokih predstavnika Petritscha, Lajčaka, Schwarz-Schillinga... Također, oni počinju stvari u ovoj zemlji nazivati pravim imenom tek kad se te loše stvari okrenu protiv njih", rekao je Pećanin.

Za razliku od njega, urednica "Oslobođenja", Vildana Selimbegović, i urednik "Večernjeg lista BiH", Jozo Pavković, su istakli Gregorijanovu pozitivnu ulogu u reformi odbrane i uvođenju reda u Brčko Distriktu.

Urednik dnevnog lista "San", Mensur Osmović, je izjavio kako je Gregorian uradio puno više nego neki političari u našoj zemlji, a urednik "Dnevnog avaza", Sead Numanović, je istakao činjenicu da Gregorian odlazi u jeku izborne kampanje.

Kako god su novinari ocjenjivali njega, tako je i Gregorian dobio priliku da kaže po rečenicu o nekim političarima i visokim zvaničnicima u našoj zemlji.

Istakao je kako je Harisu Silajdžiću stalo do BiH, ali da se on ne slaže s njegovim metodama. Nebojša Radmanović je za njega potpuno razočarenje, jer je, između ostalog, u jednoj prilici koristio četničke slogane, a Željko Komšić populista i čovjek koji se istinski bori za BiH.

Nikola Špirić ga je također razočarao ponajviše u vezi s reformom policije, dok je za Milorada Dodika rekao kako se promijenio i u ponašanju i u politici. S Draganom Čovićem je imao pozitivno iskustvo u reformi odbrane, ali se poslije nije toliko sastajao s njim, zbog problema s pravosuđem u koje je zapao. Božu Ljubića je ocijenio kao političara sa zanimljivim idejama, a Igora Radojičića kao ozbiljnog političara koji nije tako umjeren kako se možda čini.

Mladen Bosić ga je veoma razočarao jer je dodijelio nagradu Radovanu Karadžiću. Za reisa Mustafu ef. Cerića je kazao kako ga je taj čovjek nekad hvalio, da bi potom počeo davati licemjerne komentare i iznositi neistinite optužbe protiv njega. Mladena Ivanića je ocijenio kao pragmatičara s velikim političkim iskustvom koji je dosta doprinio BiH.

Također, Gregorian je rekao kako mu se Fahrudin Radončić, kojeg je savjetovao da prekine sve veze sa Naserom Keljmendijem, zahvalio tako što ga je "blatio" u "Dnevnom avazu" i "Globalu".

"Mislim da je Radončić čovjek koji je više zainteresovan za stvaranje vijesti, nego izvještavanje", kazao je Gregorian navodeći kako je Radončić prije nekoliko godina tokom sastanka sa nekadašnjim visokim predstavnikom Christianom Schwarz-Schillingom tražio smjenu predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije, obećavajući Schwarz-Schillingu podršku svog lista, reisa Cerića i nekoliko članova SBB-a.