Sastanak Inzko - Savić
0

Evropske integracije zahtijevaju širi politički konsenzus

FENA
Nekoliko mjeseci predstavlja ključni period za ispunjavanje preostalih obaveza prema Evropskoj uniji da bi BiH tokom sljedeće godine osigurala ukidanje Šengenskog viznog režima za svoje građane, rekao je danas u Sarajevu specijalni predstavnik EU Valentin Inzko na sastanku s direktoricom Direkcije za evropske integracije Nevenkom Savić.

Ovaj sastanak je bio prilika da se razmotre prioriteti i izazovi s kojima se BiH suočava u kontekstu evropskih integracija, u svjetlu nedavno objavljenog Izvještaja Evropske komisije o napretku koji je postigla BiH.

Inzko je sa žaljenjem konstatirao da je tokom proteklih mjeseci ostvaren ograničen napredak u okviru procesa evropskih integracija.

"Od polovine juna usvojeno je samo pet zakona koji proizilaze iz Evropskog partnerstva i uvjeta za liberalizaciju viznog režima", rekao je Inzko.

Istovremeno, kako je kazao, zabilježen je slab ili nikakav napredak u ispunjavanju uvjeta iz Evropskog partnerstva i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u pogledu Zakona o Ombudsmenu BiH, supervizije banaka, usvajanja državnog Zakona o obligacijama, Zakona o državnoj pomoći, Zakona o razvoju informatičkog društva, Zakona o plinu i drugih zakona.

Inzko i Savić su se saglasili da je potreban širi konsenzus bh. političkih stranaka i bolja koordinacija svih aktera koji se bave evropskim pitanjima da bi se ubrzao proces evropskih integracija u BiH.

"Direkcija za evropske integracije je dobro pripremljena da se nosi s izazovima evropskih integracija. Međutim, njene aktivnosti u velikoj mjeri ovise o spremnosti političkih aktera i svih institucija uključenih u proces evropskih integracija da zajednički rade na usvajanju i provođenju reformi potrebnih za pridruživanje Evropskoj uniji", rekla je Savić.

Dodala je da bi liberalizacija viznog režima za građane BiH predstavljala značajan motivirajući faktor i snažan poticaj za cjelokupni proces približavanja EU.