|

"Evropske integracije se ne smiju zloupotrijebiti za centralizaciju BiH"

"Evropske integracije se ne smiju zloupotrijebiti za centralizaciju BiH"
0
F
FENA
6.12.2010. u 18:04
9
komentara
0

dijeljenja
"Evropske integracije se ne smiju zloupotrijebiti za centralizaciju BiH" Valentin Inzko i Milorad Dodik (Foto: SRNA)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je opredijeljenost Republike Srpske za evropske integracije BiH i naglasio da taj proces „ne smije biti zloupotrijebljen za nepotrebnu centralizaciju zemlje i promjenu njenog unutrašnjeg uređenja“.
Tokom razgovora u Banjoj Luci s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU Valentinom Inzkom Dodik je ukazao na važnost poštivanja i primjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je Bosnu i Hercegovinu uredio kao složenu decentraliziranu državu ravnopravnih entiteta i naroda, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

Predsjednik Dodik i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim pitanjima u RS i BiH.

Dodik je informirao Inzka o procesu formiranja vlasti u RS, izrazivši očekivanja da će i zakonodavna i izvršna vlast biti konstituirane do kraja decembra.

Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, Dodik je izrazio očekivanje da će i taj proces biti brz ukoliko se svi fokusiraju na pitanja koja nisu sporna ni za koga u BiH.

Upoznao je visokog predstavnika i sa situacijom u Republici Srpskoj koju su izazvale poplave i istakao da je šteta koju ona ove godine trpi od poplava oko pola milijarde konvertibilnih maraka.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...