BiH
0

Evropske banke daju 350 miliona eura za autoput

Dnevni avaz
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) spremne su već ove godine početi pregovore o finansiranju izgradnje 35 kilometara autoputa na koridoru 5C.

Predstavnici EBRD-a su prije dva dana u Sarajevu razgovarali s ministrom prometa i komunikacija FBiH Nailom Šećkanovićem i prenijeli mu svoje namjere da BiH kreditiraju sa 350 miliona eura za izgradnju dionice od Kaknja do Zenice i od Vlakova do Tarčina, izvještava Dnevni avaz.

"Ovo je najkonkretnija ponuda koju smo do sada imali i koju želimo prihvatiti. Tražio sam da pregovori i cijela procedura idu ubrzanim tempom, tako da se obje dionice počnu graditi već početkom 2009. godine“, kaže Šećkanović.

Time bi, kako on ističe, FBiH već imala izgrađeno ili u procesu gradnje 80 kilometara autoputa. Prema njegovim riječima, banke kao jedan od mogućih uvjeta za kredite navode manje učešće bh. vlasti u finansiranju projekta i stabiliziranje izvornih prihoda Direkcije za autoceste FBiH.

"Već sad imamo prihode Direkcije iz budžeta, a uskoro počinje naplata putarina. Ali, kao jedan od glavnih prihoda bila bi taksa za svaki prodani litra goriva“, naglašava Šećkanović.

Ministar ističe da je o uvođenju takse za gorivo, koja se u Hrvatskoj pokazala efikasnom, razgovarao sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Ćubrilovićem te da su dogovorili zajedničke korake.

"S deset feninga po litru goriva imali bismo dodatnih 100 miliona maraka godišnje za autoput, i to samo iz Federacije“, navodi Šećkanović.

Ćubrilović je potvrdio dogovor sa Šećkanovićem i naglasio da će vrlo brzo biti formirana zajednička komisija koja će započeti realizaciju dogovora. "Još nismo definirali iznos takse, ali podržavamo tu ideju i vrlo brzo ćemo naći pravi modus za njenu realizaciju“, objasnio je Ćubrilović.