{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropske banke daju 350 miliona eura za autoput

D
18.10.2007. u 09:50
0
0
Evropske banke daju 350 miliona eura za autoput
0
Evropske banke daju 350 miliona eura za autoput
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB) spremne su već ove godine početi pregovore o finansiranju izgradnje 35 kilometara autoputa na koridoru 5C.
Predstavnici EBRD-a su prije dva dana u Sarajevu razgovarali s ministrom prometa i komunikacija FBiH Nailom Šećkanovićem i prenijeli mu svoje namjere da BiH kreditiraju sa 350 miliona eura za izgradnju dionice od Kaknja do Zenice i od Vlakova do Tarčina, izvještava Dnevni avaz.

"Ovo je najkonkretnija ponuda koju smo do sada imali i koju želimo prihvatiti. Tražio sam da pregovori i cijela procedura idu ubrzanim tempom, tako da se obje dionice počnu graditi već početkom 2009. godine“, kaže Šećkanović.

Time bi, kako on ističe, FBiH već imala izgrađeno ili u procesu gradnje 80 kilometara autoputa. Prema njegovim riječima, banke kao jedan od mogućih uvjeta za kredite navode manje učešće bh. vlasti u finansiranju projekta i stabiliziranje izvornih prihoda Direkcije za autoceste FBiH.

"Već sad imamo prihode Direkcije iz budžeta, a uskoro počinje naplata putarina. Ali, kao jedan od glavnih prihoda bila bi taksa za svaki prodani litra goriva“, naglašava Šećkanović.

Ministar ističe da je o uvođenju takse za gorivo, koja se u Hrvatskoj pokazala efikasnom, razgovarao sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Ćubrilovićem te da su dogovorili zajedničke korake.

"S deset feninga po litru goriva imali bismo dodatnih 100 miliona maraka godišnje za autoput, i to samo iz Federacije“, navodi Šećkanović.

Ćubrilović je potvrdio dogovor sa Šećkanovićem i naglasio da će vrlo brzo biti formirana zajednička komisija koja će započeti realizaciju dogovora. "Još nismo definirali iznos takse, ali podržavamo tu ideju i vrlo brzo ćemo naći pravi modus za njenu realizaciju“, objasnio je Ćubrilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: