{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Evropska unija želi BiH, ali ne po svaku cijenu'

F
26.10.2009. u 12:41
0
68
'Evropska unija želi BiH, ali ne po svaku cijenu'
0
'Evropska unija želi BiH, ali ne po svaku cijenu'
Evropska unija je na razne načine pokazala da želi vidjeti BiH u svom članstvu, ali ne po svaku cijenu, izjavio je danas visoki predstavnik Valentin Inzko, odgovarajući na pitanje jedne čitateljice portala Reci.ba.
- Kada kažem ne po svaku cijenu, to samo znači da Evropska unija sasvim lijepo može da funkcionira i bez Bosne i Hercegovine. No, bez okrilja Evropske unije, kakva može biti budućnost Bosne i Hercegovine?, naglasio je.

Inzko kaže da bi volio da to pitanje postave svi oni koji put BiH ka EU osporavaju na razne načine i daju iskren odgovor sebi samima.

- Čvrsto vjerujem da će BiH postati članicom Evropske unije, uostalom, da ne vjerujem u to, ne bih niti prihvatio da radim ovaj posao. A kada će to biti, ne zavisi od EU već od vaših institucija, istaknuo je.

Drugi dio pitanja odnosio se na to da li je veliki broj Bošnjaka - muslimana razlog neulaska BiH u EU.

Inzko kaže da je to "smiješno".

- Pa samo pogledajte koliko muslimana živi u zemljama Evropske unije. Njihov je broj nekoliko puta veći od ukupnog broja Bošnjaka – muslimana u Bosni i Hercegovini! Također, u Evropsku uniju ulaze države, ne narodi. I to samo one države koje ispune sve uvjete Evropske unije. BiH jeste na tom putu, on traje duže nego što bi trebalo, ali ne zbog nedostatka volje EU već neispunjavanja uvjeta koji su postavljeni i koje je BiH prihvatila, naveo je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: