{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija ukinula embargo na izvoz naoružanja u BiH

F
31.1.2006. u 21:54
0
0
Evropska unija ukinula embargo na izvoz naoružanja u BiH
0
Evropska unija ukinula embargo na izvoz naoružanja u BiH
Vijeće Evropske unije je 23. januara, nakon razmatranja donošenja i provedbe propisa iz oblasti kontrole proizvodnje i uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme u BiH, donijelo odluku o ukidanju embarga na izvoz naoružanja i vojne opreme iz EU u BiH, saopšteno je danas iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Na prostoru država bivše Jugoslavije ovaj se embargo od 26. februara 1996. godine, nakon nekoliko izmjena, primjenjivao samo na Bosnu i Hercegovinu.

Bosna i Hercegovina je kao članica UN-a i subjekt međunarodnoga prava prihvatila i provodi odluke Vijeća sigurnosti UN-a, međunarodne konvencije i ostale međunarodne obveze vezane za uvoz, izvoz i tranzit oružja i vojne opreme.

U cilju suradnje i usklađivanja propisa iz ove oblasti s legislativom EU, Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prihvatilo usvojena Pravila ponašanja EU o postupanju kod izvoza oružja, Zajedničku listu vojne opreme obuhvaćene Pravilima ponašanja EU o postupanju kod izvoza oružja, kao i Listu proizvoda dvostruke namjene i pripadajućih tehnologija, čime se potpuno harmonizirala naša kontrola izvoza i uvoza ovih roba s međunarodnim standardima, a posebno s EU i postigao značajan napredak u pogledu kontrole izvoza na državnoj razini.

Donošenjem Zakona o uvozu i izvozu oružja i vojne opreme i njegovom primjenom osigurali su se jedinstveni državni principi u izdavanju dozvola za uvoz, izvoz, posredovanje i tranzit oružja i vojne opreme i omogućilo formiranje jedinstvene baze podataka o ovoj problematici te kontinuirano izvještavanje nadležnih civilnih organa i vlasti Bosne i Hercegovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: