{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija osudila napad na Šteficu Galić

F
27.7.2012. u 11:18
2
9
Evropska unija osudila napad na Šteficu Galić
2
Evropska unija osudila napad na Šteficu Galić
Štefica Galić
Evropska unija osudila je napad na Šteficu Galić, glavnu urednicu web-portala tačno.net, koji se desio 18. jula u Ljubuškom te izražava očekivanje da nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini pomno istraže ovaj incident i izvršioce privedu pravdi.
Iz Evropske unije naglasili su važnost osiguravanja uvjeta novinarima u BiH da slobodno i sigurno ispunjavaju svoje zadatke, dijeleći mišljenje predstavnika OSCE-a za slobodu medija, koje je dato u saopćenju 20. jula, Evropska unija izrazila je duboku zabrinutost zbog ovog incidenta.

Istaknuli su i da, uz medijske slobode, tolerancija i poštovanje između zajednica čine osnovne vrijednosti EU i veoma su značajne za zemlje koje imaju perspektivu za članstvo u EU, a sloboda medija se posmatra kao jedan od političkih kriterija u godišnjem Izvještaju o napretku, koji priprema Evropska komisija.

Na kraju izjave Evropske unije date na Stalnom vijeću OSCE-a održanom jučer navedeno je da EU daje podršku radu predstavnicima za slobodu medija te je potcrtano da je sloboda medija, uključujući sigurnost novinara, vrhovni prioritet za Evropsku uniju i Organizaciju za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Zemlje pristupnice ove izjave su i Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Island i Srbija, zemlja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja i potencijalni kandidat Albanija i zemlja EFTA-e Norveška, članica Evropskog ekonomskog područja, a Republika Moldavija i Jermenija se svrstavaju uz ovu izjavu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: