BiH
0

Evropska unija osigurala milion eura za podršku projektu željeznica

FENA
Ceremonija povodom uspješno okončanog projekta "Twinning podrška Ministarstvu komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine u implementaciji Zakona o željeznicama" kojeg je finansirala Evropska unija, održat će se sutra, 26. marta, u 11.30 sati u prostorijama Institucija BiH.

Prisutnima će se obratiti Andre Lys, šef odjela Operacija pri Delegaciji Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, dr. Božo Ljubić, ministar komunikacija i transporta BiH, Guz Benattar, šef Twining projekta za željeznica BiH i Philippe Boissy, savjetnik pri ambasadi Francuske u BiH.

Evropska unija je osigurala milion eura za ovaj važan projekat institucionalnog jačanja, a projekat se sastojao iz tri komponente: izgradnja i jačanje Regulatornog odbora željeznica, izgradnja i jačanje upravljanja željezničkom infrastrukturom i izrada Strategije za usklađivanje sa zakonskim naslijeđem Evropske unije.

Samo ekonomski isplativ i tačan teretni transport na željeznicama Bosne i Hercegovine može osigurati konkurentnost bh. ekonomije na evropskom i svjetskom tržištu kao i pojačati ekonomski razvoj zemlje. To je, međutim, važno i za tranzit između zemalja regije i zemalja članica Evropske unije.

U tom pogledu, usklađivanje bh. zakona sa zakonskim naslijeđem Evropske unije u ovom sektoru je od izuzetne važnosti za pružanje efikasnog, otvorenog i transparentnog željezničkog saobraćaja u skladu sa direktivama Evropske unije koje se tiču željezničkog transporta i otvaranja regionalnog i evropskog transportnog tržišta.

Twinning sporazum je instrument kojeg Evropska unija koristi u kontekstu davanja podrške zemljama članicama s ciljem jačanja njihovih administrativnih i institucionalnih kapaciteta kao priprema za članstvo u Evropskoj unjii. Ova podrška je dostupna i zemljama potencijalnim kandidatima koje im pomažu u prilagođavanju svojih uprava sa zakonima Evropske unije „acquis communautaire“ i preuzimanju obavaza budućeg članstva.

Twinning sporazumima se pruža ne samo savjetodavna i administrativna podrška zemljama korisnicama programa nego im se, također pomaže i da izgrade dugoročniji odnos između stare, nove i buduće članice Evropske unije i da približi zemlji korisnici raznovrsnost administrativnih praksi u Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ureda za informiranje Delegacije Evropske komisije u BiH.