BiH
0

Evropska unija osigurala 1,34 miliona eura za projekte deminiranja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Predstavljanje projekta deminiranja “Učešće lokalne zajednice u protivminskim akcijama“ bit će održana 21. septembra u hotelu „Jelena“ i na deminerskom radilištu u selu Klađe u Brčkom, najavljeno je danas iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Projekt deminiranja finansiraju Evropska unija od 1,34 miliona eura, kao i Vlada Brčko Distrikta BiH od 140.000 eura. Projekt će realizovati Udruženje za borbu protiv mina "STOP Mines" Pale. Radove deminiranja izvode nevladine organizacije „STOP Mines“ Pale, „BH Demining“ Sarajevo i „Demira“ Orašje.

Ovim projektom je planirano da se izvrši deminiranje 1,5 miliona metara kvadratnih rizične površine u roku od 13 mjeseci, s tim da će u Distriktu biti deminirano 360.000 metara kvadratnih rizičnih površina prema prioritetima Distrikta. Na ovaj način se šalje jasna poruka lokalnim vlastima u Bosni i Hercegovini da je jako potrebno pokazati želju da se učestvuje u rješavanju vlastitih problema, jer će takvim sredinama stići i pomoć donatora.

Aktivnosti na realizaciji ovog projekta su započele 2. jula 2007. godine. Do ovog momenta završeno je 19 zadataka, deminirano je 522.000 metara kvadratnih površine, što iznosi 34,8 posto ukupno planirane površine za deminiranje. Veći dio površine bit će deminiran metodom tehničkog izviđanja koja je u BiH postala prioritetna metoda deminiranja. Svi zadaci deminiranja izvode se uz saglasnost i nadzor Centra za uklanjanje mina, a prema standardima za uklanjanje mina i NUS u BiH. Projekt je u punoj saglasnosti sa Strategijom protivminskih akcija u BiH za period 2005.- 2009.

BiH je jedna od sedam zemalja u svijetu i prva u Evropi po broju "posijanih" mina kao posljedice ratnih događanja na njenoj teritoriji. Rješavanje problema mina jedan je od osnovnih preduvjeta kvalitetne rekonstrukcije te političke stabilnosti u zemlji.