{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija neće pribjeći sankcijama protiv BiH

F
31.5.2007. u 23:04
0
0
Evropska unija neće pribjeći sankcijama protiv BiH
0
Evropska unija neće pribjeći sankcijama protiv BiH
Evropska unija neće pribjeći eventualnim sankcijama protiv BiH, naglašeno je danas u središtu evropskih institucija. Umjesto toga, podsjeća se na situaciju gdje pred zaključenjem u ladicama čeka Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ugovor s Unijom kojeg od pune realizacije dijeli samo politička volja bh. lidera.
Stvarnost je da Bruxelles nema BiH na agendi sve dok iz zemlje na dođu dobre vijesti, ukazano je danas u sjedištu evropskih institucija. Evropske unija nije Amerika da ukida ili daje novac, kaže se danas, uz upozorenje da vjerovatno ozbiljnije efekte može imati činjenica da država, zato što nije ispunila svoj dio zadaće, nema pristupa svim pogodnostima koje pruža integracija s Evropskom unijom, Iz te perspektive, prije je riječ o samonametnutim sankcijama, nego o dodatnim mjerama Bruxellesa da ubijedi bh. političare kako im sporazum o policiji otvara vrata za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, javio je dopisnik Glasa Amerike iz Bruxellesa.

Izvori Evropske komisije primjećuju da je preostalo da se pređe još neznatan dio puta do kompromisa, obaveza koja u potpunosti leži na bh. političkim liderima - podsjeća se da u igri nerava Bruxelles nema šta da izgubi, dok se s bh. strane i previše toga stavlja pod znak pitanja - počev od skorog zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju do sudbine cijelog integracijskog procesa.

Ukazuje se da, kao što je to slučaj sa Srbijom, EU nema namjeru da odustane od vlastitih principa - vladavine zakona, kažnjavanja za počinjene i dokazane zločine, kao i policijskih snaga organizovanih na principima policijske efikasnosti i potrebe službe, a ne potreba aktuelne politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: