"Nije vam ovjeren CIPS"
1.3k

Evropska unija je prešutila krivce za stanje u BiH: Vječni baraž na začelju Evrope

Piše: Semir Hambo
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Bosna i Hercegovina uz Kosovo, čiju nezavisnost ne priznaje pet zemalja Evropske unije te Gruziju čini društvo najgorih "od sve djece". Riječ je o tri zemlje koje jedine od svih aspiranata nemaju status kandidata za EU.
U političkoj diskusiji često se mogu čuti teze kako suštinski kandidatski status ništa posebno i ne znači ukoliko BiH na terenu ne provede reforme. To je tačno, ali za državu koja je omeđena izuzetno složenim uređenjem, status kandidata je vjetar u jedra i nada da će građani zemlje koja se za opstanak borila prije 30 godina dobiti priliku za boljim šansama.

Trebaju vam još dva ovjerena dokumenta

U redu kandidata brojne zemlje čekaju decenijama, i možda će čekati i BiH kada jednog dana dobije taj status, ali vječno slanje na popravni ispit je nešto što frustrira i obeshrabruje građane. Slično je BiH prolazila kada je čekala i odluku o ukidanju viza pa su na stol stizali razni uslovi u vidu usvajanja zakona, koji često nisu ni bili povezani sa slobodom kretanja građana.

Sinoć je Evropsko vijeće usvojilo zaključke u kojima podvlače da su BiH spremni dati status kandidata, ali da država prvo mora ispuniti nekoliko uslova. Neki će ovu rečenicu tumačiti na način da je BiH dobila uslovni kandidatski status. A uslovi su sljedeći:

Od BiH se traži da implementira tzv. Briselski sporazum koji nije službeno potpisan, ali je načelno dogovoren. U tom sporazumu od političara u našoj zemlji se traži da usvoji novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te nove zakone o javnim nabavkama i sukobu interesa. Također se traži da se provedu ograničene ustavne reforme i izmjena izbornog zakona u cilju implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

A šta kaže stanje na terenu?

Evropska unija zna sve detalje, ali žmiri na jedno oko i onima koji su se usprotivili usvajanju traženih zakona gleda kroz prste. Sva tri nabrojana zakona su usvojena u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali su ih u Domu naroda obarali ili SNSD ili HDZ. Čak je američka ambasada i Delegacija EU otvoreno kritikovala krivce za blokadu rog procesa.

Međutim, u EU na sceni je generalizacija gdje su svi krivi podjednako, a suštinski krivci se ne imenuju. To radi ista ona EU koja nije bila u stanju sankcionirati Milorada Dodika koji je otvoreno podrivao državu i pravio paralelne institucije. Ista ona EU koja gleda kako Dodik ide na vrata Vladimiru Putinu i glorifikuje ga.

Sada Evropsko vijeće BiH pokušava umiriti organiziranjem svojevrsnog političkog baraža, dajući doznanja da do kraja godine mogu odobriti kandidatski status ukoliko se ispune zahtjevi iz Briselskog sporazuma. A svima je jasno kako se to neće dogoditi jer slijede izbori i ne postoji nada da će se pristati na reformu izbornog zakona koju traži HDZ, a za što lobira Hrvatska.

Da paradoks bude veći EU od BiH traži implementaciju Briselskog sporazuma iako taj sporazum nije podržao HDZ, ali i još dvije stranke uz RS-a. I gdje onda tražiti bilo kakvu nadu da će država krenuti naprijed. BiH je u cijelom procesu postavljanja uslova na neki način ponižena, jer uslovi koji su ponovo postavljeni su na stolu već mjesecima. Sve je jasno ko ih i gdje blokira, ali EU nastavlja kupovati vrijeme.

A nakon davanja kandidatskog statusa Moldaviji i ohrabrivanja Gruzije, BiH ne preostaje još mnogo opcija nego da sačeka kako Rusija u BiH dovršava uspostavu svoje autonomne oblasti kao u Pridnjestrovlju pa onda možda EU hitro dojaše na konjima spasa.