Medijska kampanja
27

Evropska unija i Vijeće Evrope pokrenuli kampanju "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!"

F. H.
Bojana Urmova, šefica Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu (Foto: T. S./Klix.ba)
Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav! (Foto: T. S./Klix.ba)
Evropska unija i Vijeće Evrope danas su u Sarajevu zvanično predstavili kampanju "Blokiraj mržnju. Podijeli ljubav!". Kampanja ima za cilj suzbijanje različitih oblika govora mržnje na određene zajednice i pojedince u bosanskohercegovačkom društvu.

"Izražavanje mržnje, pogotovo na društvenim mrežama i internetu, nažalost danas je vrlo česta pojava. Međutim, svako od nas može biti pozitivan primjer. Možemo poticati jedne druge da cijenimo ljudsko dostojanstvo u svakodnevnom životu, te izabrati da ne vrijeđamo, da ne mrzimo i da ne stigmatiziramo druge,“ poručila je šefica Kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova.

Vršilac dužnosti zamjenika šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Jurgis Vilčinskas, istakao je da EU neće ostati ravnodušna na govor mržnje i da ostaje spremna da podrži Bosnu i Hercegovinu u borbi protiv ovog fenomena.

"Nasilje koje se dešava na društvenim mrežama ne ostaje samo na društvenim mrežama; to je pravo nasilje, ali društvene mreže nam nude načine da mu se suprotstavimo i promovišemo toleranciju i međusobno razumijevanje online. Vjerujem da će nam ova kampanja pomoći da pojačamo poruke mira i poruke različitosti", rekao je Vilčinskas.

Poruke o pogubnosti govora mržnje poslala je i zamjenica gradnonačelnice Sarajeva Anja Margetić i pozvala da društvo zajedno djeluje na to da se ova anomalija svede na minimum.

Jasmnika Džumhur, ombusmenka BiH je posebno istakla opasnost kada govor mržnje koriste nosioci javnih ovlaštenja te time šalju poruku da je takav govor ne samo dozvoljen nego i poželjan.

Kampanja će se provoditi online , putem stranica društvenih mreža i javne događaje, a u aktivnostima će učestvovati istaknute javne ličnosti, uključujući košarkaške reprezentativke Mateu Tavić i Milicu Deuru, člana rukometnog tima Borisa Vrhovca, novinara i pisca Dragana Bursaća i mlade influensere Josipa Milanovića i Nejru Kamerić Nevicki.