U sklopu podrške USK
0

Evropska unija gradu Bihaću donirala cisternu za vodu u vrijednosti 271.500 KM

FENA
Svečano uručenje donirane cisterne
Svečano uručenje donirane cisterne
Evropska unija (EU) je, u sklopu podrške Unsko-sanskom kantonu (USK), donirala namjensko/specijalizirano vozilo - cisternu za vodu u vrijednosti 271.500 KM.

Tokom ljetnih mjeseci, koje karakteriziraju izuzetno visoke temperature i smanjena dostupnost vode, od presudne je važnosti distribucija svježe vode za potrebe lokalnog stanovništva, ali i migranata smještenih u privremenim prihvatnim centrima, posebno "Lipi", saopćeno je iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

U sklopu podrške Evropske unije (EU), prepoznate su potrebe za specijaliziranim vozilom sa cisternom za vodu i, u skladu s tim, EU je donirala namjensko vozilo koje će osigurati svježu vodu i omogućiti građanima Bihaća da u svakom trenutku mogu imati pristup svježoj vodi.

Biljana Barović, politička savjetnica u banjalučkom Uredu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Specijalnom predstavništvu Evropske unije, uručila je ključeve vozila ukupne vrijednosti 271.500 KM (138.000 eura) predstavnicima JP "Vodovod doo" iz Bihaća.

"U prisustvu ministra sigurnosti Selme Cikotića, gradonačelnika Grada Bihaća Šuhreta Fazlića i šefice misije IOM-a u BiH Laure Lungarotti, pozdravljen je pravovremeni gest pomoći Evropske unije građanima Unsko-sanskog kantona", navodi se.

Donirana cisterna za vodu
Donirana cisterna za vodu

EU, kroz različite fondove, od 2018. godine podržava vlasti u Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicama u kontekstu povećanog broja migranata i izbjeglica.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, omogućen je rad privremenih prihvatnih centara u BiH koji pružaju osnovne usluge smještaja, hrane i vode, sanitarija, odjeće i psihološkog savjetovanja, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama migrantima koji borave u BiH.

Kako se u saopćenju navodi, sredstva se koriste i za nabavku opreme i pružanje stručne podrške Ministarstvu sigurnosti BiH, Službi za poslove sa strancima BiH, Graničnoj policiji i Sektoru za azil BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Policiji Unsko-sanskog kantona i drugim agencijama i institucijama u državi.

Sredstva za projekat "EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH" su obezbijeđena kroz posebnu mjeru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Projekat implementira IOM u partnerstvu s UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i Danskim vijećem za izbjeglice (DRC-om), navodi se u saopćenju.