{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska unija finansira projekt zaštite ptica u Hutovom blatu

F
12.3.2013. u 10:14
49
1
Evropska unija finansira projekt zaštite ptica u Hutovom blatu
49
Evropska unija finansira projekt zaštite ptica u Hutovom blatu
Evropska unija, u sklopu IPA programa prekogranične saradnje između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, finansira projekt ORNIBA - zaštita ptičijih vrsta na Balkanu: Zajednička intervencija Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
Kako saznaje Fena od učesnika projekta, EU je za ovaj projekt izdvojila 177.000 eura za dio projekta u Crnoj Gori, te 150.000 eura za dio projekta u BiH. Projekt u BiH implementira Oxfam Italia, Ured u Sarajevu, s partnerima Ornitološko udruženje "Naše ptice" Sarajevo i NVO „Novi Val“ Blagaj, a u Crnoj Gori Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) Podgorica s partnerom Općinom Tivat.

Područje intervencije obuhvata Park prirode "Hutovo blato" u BiH i Zaštićeno područje "Tivatska solila" u Crnoj Gori.

Projekt je počeo u januaru ove godine, a trajat će do decembra 2014.

"Hutovo blato" i "Tivatska solila" su zaštićena područja od izuzetne važnosti za ptičije vrste koje u svojim seobama prelijeću ova područja ili se u njima gnijezde.

Nemogućnost adekvatne zaštite uzrokuje pojavu lova i krivolova u ovim područjima, čime se negativno utiče na brojnost ptičijih vrsta. Projekt bi putem svojih aktivnosti trebalo da ustanovi trenutno stanje u oba područja i predloži način kako da se problemi riješe s obje strane granice.

Zatim će se na kompletnoj teritoriji voditi kampanja radi podizanja svijesti u borbi protiv krivolova.

Projektom je planirana izgradnja kapaciteta upravljačkih tijela oba lokaliteta, usklađivanje zakona o lovu u BiH i Crnoj Gori sa zakonima EU, te ukazivanje na mogućnost organiziranog posmatranja ptica kao važne turističke grane i uključivanje te aktivnosti u turističku ponudu regije. Na taj bi se način znatno povećali prihodi koje bi ova područja ostvarivala, što bi stvorilo bolju finansijsku osnovu za organiziranje efikasnije rendžerske službe, a time i daleko efikasniju zaštitu ovih ekološki važnih područja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: